Egy anorexiás lány vallomása - sokkoló fotók

betegség fotósorozat vallomás anorexia anorexia nervosa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dán Signe 36 éves, és már 16 éve küzd az anorexiával. Úgy döntött, ennyi évnyi szenvedés után végre felveszi a harcot a betegségével szemben és minden erejével a gyógyulásra összpontosít.

Az elhatározás egyik eszközeként Signe egy fotós barátját kérte fel arra, hogy készítse el a lehető legsokkolóbb fotókat róla – olyan képekre vágyott, amelyek szembesítik őt az elmúlt 16 évének minden pillanatával, ugyanakkor elrettentő példaként szolgálnak azok számára is, akik még nem süllyedtek ennyire mélyre az étkezési zavarok legmélyebb poklában.

Signe 16 éve küzd az anorexiával Forrás: Facebook/Fotoskud

Signe azt remélte, hogy az elkészült képek segíteni fogják őt a harcban, és erőt merít majd belőlük. Éppen ezért olyan fotókat rendelt tőlem, amik a nyers valóságot mutatják be erről a betegségről, és amelyek elég ijesztőek ahhoz, hogy másokat is inspiráljanak egy hasonló elhatározásban. Azt hiszem, sikerült olyan képeket alkotnom, amelyek minden elvárásának megfelelnek” – mondta a Fotoskud néven tevékenykedő fotós, aki elkészítette a nem mindennapi fotókat Signéről.

Sokat jelentenek számomra a képek és az a több ezer jó kívánság, amit az elmúlt időszakban kaptam. A betegségem kialakulásáról, annak következményeiről és a gyógyulásom rögös útjáról a blogomban írok, remélve, hogy ezzel nemcsak magamon, de másokon is tudok segíteni” – vallja a 36 éves nő, aki elektronikus naplójában őszintén beszél a betegség minden árnyoldaláról.

Az anorexiás lány blogot ír, remélve, hogy ezáltal magán és sorstársain is segíthet Forrás: anoreksigne.dk

Próbálok visszaemlékezni arra, hogyan is jutottam el idáig. Egy farmon születettem és nőttem fel, a szüleim 40 éve házasok, és a három gyermekük közül már csak én élek. Mindig is aktívan sportoltam, versenyszerűen tornáztam egész gyermekkoromban. Aztán 19-20 éves lehettem, amikor csapdába estem. De ezt ne úgy képzeljétek el, hogy egyik napról a másikra nem ettem, ez egy hosszú és lassú folyamat volt. 23 éves voltam, amikor az orvosok anorexia nervosát állapítottak meg nálam, most 36 éves vagyok. Tulajdonképpen az egész felnőttkorom erről szólt. De ennek most vége!” – írja internetes naplójában a lány.

/1705/16__v20175312436

Mi is az az anorexia?

Az anorexia szó jelentése az étvágy elvesztése. A 21. század által diktált szépségideál is összefüggésben lehet elterjedésével, különösen a tinédzserek és a modellek körében. Igazából pszichés betegség, és önértékelési zavarokra, szorongásra és egyéb lelki problémákra vezethető vissza.

Elképesztő történetek

Korábban a Life.hu-n jelent meg annak a magyar tinédzsernek a naplója, aki szintén anorexiával küzdött. A betegséget végül sikerült legyőznie. Hogy mennyire súlyos betegségről is van szó, azt jól példázza annyak a lánynak az esete, aki még attól is rettegett, hogy képes a levegőből kalóriákat beszippantani. Sajnos az internet világa annyit képes segíteni egy-egy hasonló betegséggel küzdő esetében, mint amennyit ártani. Nemrégiben írtunk arról a lányról, aki a Youtube-csatornáján adott tippeket másoknak, hátha ők is átérzik majd, milyen jó dolog is anorexiásnak lenni. Több ezren tiltakoztak a lány csatornájának betiltása mellett. Ez sajnos meghiúsult, de felszólították a lányt, hogy tartsa kordában a tevékenységét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.