Egy ősz hajszál még nem a világvége, ráadásul rengeteg oka lehet annak, ha valakinél viszonylag korán megjelenik. Íme, azok a tényezők, amik befolyásolhatják és beindíthatják a korai őszülést.

Az őszülést a legtöbben az időskorral kötik össze, hiszen általában egy bizonyos kor fölött jellemző, sokan azonban már fiatalon is megtapasztalhatják, milyen, ha ezüstösebbé válik a haj. Persze nem örülnek neki, hiszen számukra ez egyet jelent azzal, hogy eljárt felettük az idő, pedig erről szó sincs. Sok oka lehet a korai őszülésnek - írja a Stylecaster

1. StresszNem kell arra gondolni, hogy egy-egy stresszes nap után egyből megjelennek az ősz tincsek, ugyanis ez csak mítosz. Annak viszont van valóságalapja, hogy a nagyon hosszan tartó stresszes időszak teljesen kimeríti a szervezetet, ennek eredménye lehet néhány ősz hajszál megjelenése!

Nem kell arra gondolni, hogy egy-egy stresszes nap után egyből megjelennek az ősz tincsekForrás: Thinkstock

2. Káros szokásokNincs olyan ok, ami közvetlenül ősz hajszálakhoz vezetne, csak közvetve. A káros szenvedélyek semmilyen szervünkre nincsenek jó hatással. A rendszeres dohányzás, drogfogyasztás is előidézheti a korai őszülést, vagyis inkább felgyorsítják az őszülés folyamatát. 

3. A gyorsételek
A korai őszülés bizony előfordulhat azoknál, akik hosszú távon mellőzik a valóban tápláló ételeket az étrendjükből. A gyorséttermi ételek, a készételek ugyanis könnyen vitaminhiányhoz vezetnek - nem beszélve a többi káros hatásukról -, ami pedig eredményezhet korai őszülést. A változatos táplálkozás tehát ezért is fontos!

A gyorséttermi ételek vitaminhiányhoz vezethetnekForrás: Thinkstock

4. Ez van!Felgyorsíthatjuk vagy előidézhetjük különböző szokásokkal az őszülést, de vannak, akiknél mindenféle káros szenvedély nélkül is elkezdődik a folyamat. Az a rossz hírünk, hogy legnagyobb mértékben a genetikától függ, ki mikor kezd őszülni, ami ellen nincs mit tenni. Ez van! Viszont vannak klassz hajfestékek, amivel el lehet rejteni az ezüstös tincseket.

5. MegbékélésEgyelőre nincsen bizonyított mód arra, hogy az őszülés folyamata visszafordítható. Semmilyen tudományos kísérlet nem támasztja alá a különböző tonikok, samponok vagy varázsszerek hatékonyságát, ezért jobb, ha beletörődünk, és idegeskedés helyett elfogadjuk a helyzetet. Ha mégsem tudunk megbékélni, akkor a legjobb módszer - ahogy azt már fentebb is említettük - a hajfesték.