daganatos megbetegedés rákdiagnosztika2017 daganat daganatos beteg kezelési lehetőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A személyre szabott kezelési módszerek a leghatékonyabbak és a legnagyobb újdonságnak számítanak világszerte a rákkutatásban. De mit is jelent ez pontosan?

A betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott kezelések kiválasztásához úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ezáltal nyerhetnek képet az orvosok arról, hogy az adott betegségben a hagyományos kemoterápia mellett eredménnyel lehet-e különböző célzott kezeléseket is alkalmazni.

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a rákos betegek számára a leghatékonyabb megoldást nyújtják Forrás: Thinkstock

A hagyományos kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel) kezelik, amelyek gátolják a ráksejtek szaporodását, vagy megölik őket. A kemoterápiás kezelés káros mellékhatása, hogy e szerek hatása nem csak a rákos sejteket érinti.

De mi is az a személyre szabott kezelés, és mi a molekuláris diagnosztika lényege?

Nemrégiben az American Society of Clinical Oncology új irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy miként kellene festenie a rákkutatásnak és a rákbetegek klinikai kezelésének a követező évtizedben. Az irányelvek nagy hangsúlyt fektetnek a célzott rákgyógyszerek és az ezekkel együtt alkalmazott molekuláris diagnosztikai vizsgálatok alkalmazására: a rákkutatás és a rákkezelés világa mára átalakult, a molekuláris korszakba lépve pedig új szemléletre, új eszközökre és új megközelítésekre van szükségünk.

Ennek következtében mára számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel – ha a megfelelő páciensnek adják – jelentős állapotjavulást lehet elérni.

DNS Forrás: Thinkstock

Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje tevékenységét meggátolják, ezáltal pedig leállítsák a tumorsejt növekedését és osztódását. E célzott terápiák sikerének feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja – ennek eldöntéséhez szükségesek a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelző vizsgálatok, vagyis a molekuláris diagnosztikai vizsgálat.

A rák nem egyetlen betegség!

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magában. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat: az utóbbiak közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek – károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket –, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A daganatos betegségek alapvetően két csoportra oszthatóak, a környezeti és az örökletes, tisztán genetikai okból kialakuló ráktípusokra. Az első esetben alapvetően környezeti faktorok okozzák a rákhoz vezető mutációk felhalmozódását, az erre való hajlamot azonban a genetikai tényezők is növelhetik. A rákkialakulás oka a második esetben túlnyomórészt örökletes: ebben az esetben nem a környezeti, hanem az örökletes tényezők játszanak egyértelműen meghatározó szerepet a rák kialakulásában.

Dr. Bánki Endrét, az Oncompass Medicine üzletágvezetőjét arról kérdeztük, ma Magyarországon mennyire elterjedtek a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, illetve hogy a vizsgálat segítségével előírt személyre szabott kezelési módszerek mennyire bizonyultak hatékonynak?

„Minden daganat genetikai eredetű, hátterében örökletes vagy életünk során szerzett génhibák állnak. Nincs kivétel. A molekuláris diagnosztika feladata, hogy a génhiba feltárásával az ellenség szemébe nézhessünk, és megismerve a betegség okát, arra személyre szabott ellátás, úgynevezett célzott kezelés legyen szervezhető. Precíziós onkológiai ellátásnak nevezik azon onkológiai ellátásokat, ahol a molekuláris információkat is beépítik a terápiás döntésekbe.

A molekuláris diagnosztika segítségével személyre szabottan a beteghez keresik a gyógyszert Forrás: Thinkstock

Magyarországon nincs hiány a célzott terápiákban, mivel 50 feletti a már forgalomban lévő célzott gyógyszerek száma, ugyanakkor nagy részük még nem vált az onkológiai gyakorlat részévé. Ahol azzá vált, ott a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot is elvégzik, de sajnos ebben a koncepcióban adott gyógyszerhez keresik a beteget és nem beteghez a gyógyszert, ami gyorsabb és pontosabb eredményt hozhatna, így úgynevezett sokgénes vizsgálatok még nem érhetők el az állami rendszerben, ezek csak önköltségi áron, magánklinikákon igényelhetők. Pedig a jövő gyógyszere már a ma megoldása is lehet, és ebben a molekuláris diagnosztika tölti be a híd szerepét. A hatékonyság szorosan összefügg a talált genetikai elváltozással, így a precíziós onkológiai ellátás életet menthet olyan esetekben, ahol a hagyományos kezelések nem tudnak megfelelően segíteni, de ez fordítva is igaz lehet. Ami fontos, a molekuláris diagnosztika segítségével sok esetben már előre jelezhető a kezelések hatékonysága vagy hatástalansága, ami az orvosok döntésén túl a betegek döntését is segíti a terápiák elfogadásában vagy esetleges visszautasításában.”

A szakértőről - Dr. Bánki Endre

Személyes elhivatottság okán 1999-től megszakítás nélkül az onkológiai magánellátással, betegútmenedzsmenttel foglalkozik. Ezzel párhuzamosan 14 évig betegjogi képviselőként is tevékenykedett, ekkor a betegek megfelelő tájékoztatáson alapuló önrendelkezési joga volt a fókuszban. Kutatási területe a terminális állapotú betegek jogai, valamint a betegek önrendelkezési jogának terjedelme a magánellátás igénybevétele során. Hitvallása szerint a daganatos betegség gyógyításával összefüggő, tudományosan megalapozott lehetőségeket a lehető leggyorsabban elérhetővé kell tenni a betegek számára. Még abban az esetben is, ha ezek a lehetőségek csak később válhatnak a közfinanszírozott ellátás részévé.

A csendes gyilkos – a vastagbélrákhttp://www.life.hu/drlife/20170511-a-vastagbelrakrol.htmlA vastagbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, éppen ezért a legnehezebben diagnosztizálható daganatos megbetegedések közé tartozik. Dr. LifeNők ezreinek rémálma: az emlőrák és egyéb daganatos megbetegedésekhttp://www.life.hu/drlife/20170511-emlorak-es-mas-noket-erinto-daganatos-megbetegedesek.htmlA WHO adatai szerint ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben vagy maláriában összesen. A férfiak és a nők együttes rákhalálozási világstatisztikájában a tüdőrák vezet, ahol sajnos a magyarok az elsők: hazánkban közel annyian halnak meg évente tüdőrákban, mint korábban tuberkulózisban. De milyen ráktípusok veszélyeztetik még a nőket? Dr. LifeA parlagfű fogyasztása károshttp://www.life.hu/drlife/20170509-a-parlagfu-fogyasztasa-karos-sokan-megis-gyogynovenykent-kezelik.htmlGyomnövény, nem pedig „új gyógynövény” a parlagfű: elfogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. A Szegedi Tudományegyetem kutatói elsőként vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. Dr. LifeThinkstockAz étrend kiemelt szerepe a daganatos betegek körébenhttp://www.life.hu/drlife/20170505-az-etrend-kiemelt-szerepe-a-daganatos-betegek-koreben-cikk.htmlA daganatos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok eltérnek az egészséges emberek számára javasolt étrendektől: az orvosok és a dietetikusok ilyen esetekben magasabb kalóriabevitelt és fehérjefogyasztást ajánlanak a pácienseknek. Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsát, hiszen a fizikailag leromlott állapotban a kezelések hatékonysága csökkenhet. Dr. LifeThinkstockA daganatos megbetegedésekhttp://www.life.hu/drlife/20170427-a-daganatos-megbetegedesekrol.htmlVajon a daganatos megbetegedések a génjeinkbe kódoltak vagy külső tényezők befolyásolják a kialakulásukat? Dr. LifeThinkstockA sport előtti szex nincs negatív hatással a teljesítményrehttp://www.life.hu/drlife/20161013-tevhitek-arrol-hogy-a-sport-elotti-szex-ront-a-teljesitmenyen.htmlAz olimpiai falu környékén a riói olimpia ideje alatt 450 ezer óvszert osztottak ki. Ez a többséget meglepte, tekintve, hogy az általános vélekedés szerint a szexuális aktivitás árt a teljesítménynek. A friss kutatások szerint ez azonban egy tévhit, amelyet ideje felszámolni. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.