Az étrend kiemelt szerepe a daganatos betegek körében

betegség táplálék rákdiagnosztika2017 daganat étrend tumor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A daganatos betegeknek szóló táplálkozási tanácsok eltérnek az egészséges emberek számára javasolt étrendektől: az orvosok és a dietetikusok ilyen esetekben magasabb kalóriabevitelt és fehérjefogyasztást ajánlanak a pácienseknek. Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsát, hiszen a fizikailag leromlott állapotban a kezelések hatékonysága csökkenhet.

A jól összeállított, daganatos betegeknek szánt, akár egyénre szabott étrend segítheti az egyes terápiák sikerességét, illetve a mellékhatásokat – így a kemoterápia során fellépő gyengeséget, hányingert – is csökkentheti. Nagyon fontos, hogy egy daganatos beteg megőrizze erőnlétét a kezelések ideje alatt is, hiszen így tud csak igazán küzdeni a szervezete a betegség ellen és így elkerülhetőek a legyengülés következtében kialakuló fertőzések is. Ráadásul a helytelen táplálkozás ezekben az esetekben nagyon hamar a beteg ember súlyos alultápláltságához vezethet.

Nagyon fontos, hogy egy daganatos beteg megőrizze erőnlétét a kezelések ideje alatt is Forrás: Thinkstock

A diéta és bármilyen léböjtkúra tilos!

„Egyetlen rákbetegnek sem szabad szélsőséges diétába fognia! Sokszor ajánlanak a betegeknek méregtelenítésnek, tisztítókúrának nevezett egyoldalú étrendet, ám ezt nem tartjuk helyesnek" – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A dietetikus szerint a divatos diétákról egyes tudományosnak ható cikkekben, könyvekben meggyőzőnek tűnő érvelések jelennek meg, a valóság ezzel szemben az, hogy a beteg szervezetnek mindenféle tápanyagra szüksége van. A kalóriaszegény étrend fokozhatja a fogyást és a legyengülést, a hús és a fehérjék megvonásának pedig az izomerő csökkenése, az elesettség fokozódása lehet a káros következménye.

Mindent az alapanyagokról

A speciális étrend alapját legtöbb esetben a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek adják, ugyanakkor az étrend fontos részét képezik a magas fehérjetartalmú tej és tejtermékek, valamint a tojás. A daganatellenes kezelések során kialakulhat tejcukor-érzékenység, amelyben laktózmentes tej és tejtermék, valamint laktózmentes tápszerek fogyasztása ajánlott. Szintén fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve előnyös, ha az állati zsírokat növényi olajokra cseréljük. A sovány húsokat és húskészítményeket részesítsük előnyben, de mindenképpen kerüljük a túlzottan füstölt, fűszerezett és a tartósítószerekkel dúsított élelmiszereket. A kiegyensúlyozott és változatos étrend tartása során kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű (2-3 liter) folyadék pótlása, ami lehet tiszta víz, frissen préselt zöldség- és gyümölcslé, de akár gyógytea is.

Fontos a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása Forrás: Thinkstock

Az ételek elkészítése sem mellékes

Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, az is legalább ennyire fontos, miként készítjük el az ételeket. Tény, hogy a túlságosan forró ételek és italok fogyasztása összefüggésbe hozható a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásával illetve egyes kutatások összefüggést találtak a túlzottan füstölt, fűszeres ételek fogyasztása és a gyomorrák kialakulásának valószínűsége között.

A grillezés és a szabad tűzön való sütés közel sem annyira egészséges mint az a köztudatban él: ugyan kevés zsiradékkal készülnek, ám a kormos, megpirult-megégett részek rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Minden szakember egyetért azzal a megállapítással, hogy a párolás az egyik legegészségesebb ételkészítési eljárás, hiszen eközben nem keletkeznek káros vegyületek, külön zsiradék felhasználása nélkül dolgozhatunk, mindeközben az alapanyagok megőrzik a tápértéküket és a vitamintartalmukat.
A kezelések mellékhatásaként kialakulhat étvágytalanság, teltségérzet, hányinger, rágási, nyelési, légzési nehézségek, ízlésváltozás, szájszárazság, valamint bizonyos ételekkel szembeni undor is.

Grillezés helyett tanácsos párolni a zöldségeket, finomított szénhidrát helyett teljes kiőrlésű liszből készült ételeket választani Forrás: Thinkstock

Hogy mi ilyenkor a teendő, arról Pálfi Erzsébet dietetikust kérdeztük.

A tumor és a kemoradioterápia hatásai - a gyors, drámai testtömeg- és izomtömegvesztés mellett - hányingerrel, hányással, nyelési nehézséggel, szájszárazsággal, az íz érzékelés megváltozásával, fájdalommal, a nyálkahártyák gyulladásával járhatnak. Ezek pedig jelentősen befolyásolják a táplálékfelvételt, a felszívódást. Ezek a tünetek bizonyos mértékig befolyásolhatók a helyesen összeállított étrenddel. Émelygés, hányinger esetén érdemes mellőzni a forró, fűszeres, illatozó ételeket és a javasolt a kis volumenű, gyakori étkezés. A megváltozott íz érzékelés miatt a beteg igénye szerint indokolt lehet a kevesebb húsétel adása, ám a megfelelő állati eredetű fehérjebevitelt akkor is biztosítani kell, szem előtt tartva a páciens esetleges laktózintoleranciáját. A fehérje biztosítása a könnyen emészthető sajtokkal, félzsíros tehéntúróval, kefirrel, laktózmentes joghurttal, tojással lehetséges. Fontos, hogy a beteg nyugodt körülmények között lassan, kényelmesen egyen. Nyelési nehézség esetén a beteg állapotához alkalmazkodó, sűrítő tápszerrel kialakított, megfelelő konzisztenciájú étrend javasolt. A szájszárazság a gyakori vízkortyolgatással enyhíthető. Lehet sűrített leveseket, krémleveseket, mártásokat, főzelékeket, sodókat az étrendbe vezetni. A daganatos betegek esetében a személyre szabott étrend megválasztása még nem minden esetben része az onkológiai ellátásnak, így sokszor ennek szükségességét a privát szolgáltatók vetik fel, sőt, konzultáció formájában alkalmazzák is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.