Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át" a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet szentel a kereskedelem is a jelentős kisebbségnek; már több kifejezetten a számukra készült szerszámot és egyéb használati tárgyat lehet vásárolni.

Földünk lakosságának kb. 12 százaléka balkezes. A közelmúltig az volt a tanítási elv, hogy az írásra, evésre stb.. a bal kezüket haszáló gyerekeket át kell szoktatni a jobb kézre, de szerencsére ma már ez nincs így. Az átszoktatásnak sok esetben depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége, de kutatók megállapították, hogy a bal kézről a jobbra átkényszerítettek gyakrabban szenvednek tájékozódási zavartól és beszédhibától. 

Művészlelkek, többet isznak, kreatívabbak
A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka, míg a skizofrének között a betegek 40 százaléka volt balkezes. 250 000 alany alkoholszokásait is megvizsgálták, amelyből arra következtettek, hogy gyakrabban néznek a pohár fenekére, mint az ellenkező kézzel aktívkodók. A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, jobb művészek, kreatívabbak, és változatosabban gondolkodnak.

 

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
Egy kutatás megállapította, hogy minden kenguru balkezes. Ballal szedik a leveleket, és azzal adnak egymásnak pacsit is.

 

8 dolog, amit nem tudtál a balkezesekről
A Life.hu korábban összeszedett 8 érdekes, de kevésbé köztudott tényt a balkezesekről. Itt olvashatod el ezeket.

 

Híres balosok

A történelemben több nagy, emblematikus alak nem jobbkezesként élte le életét:
köztük volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; a zeneszerző, Ludwig van Beethoven; a magyar költészet kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor és a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin is.

De balkezes Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman is. Vilmos herceg szintén bal kézzel ír, egyes jelek alapján úgy tűnik, hogy kisfia, György herceg ebben (is) biztosan ráütött.