Azt milliószor hallottuk már, hogy milyen élelmiszereket válasszunk, hogy egészségesebben éljünk, és ne hízzunk el. De egy jó étkezés többet jelent ennél. Egy jó étkezéssel az agyműködéseden is segíthetünk.

Jolly Joker - A fekete bab

Amikor azokról az ételekről beszélünk, amelyek kedvező hatással vannak az agyműködésünkre, akkor számos szuper élelmiszer közül választhatunk. Tudtátok például, hogy ami jó a szívnek, az jó a fejnek is? Mert a véráramlás az agyműködés szempontjából is fontos. A fekete bab például nagyszerű hatással van a szívünkre. A cukorbetegséggel foglalkozó kutatók ráadásul kimutatták, hogy a hüvelyesek beépítése az alacsony szénhidráttartalmú diétába javítja a vércukorszintet és remek hatással van a szívbetegségekre is. 120 mg fekete bab, elegendő magnézium-forrást biztosít a szervezetnek, és pozitív hatással van az agyműködésünkre is.

A fekete bab igazi jolly jokerForrás: Thinkstock

8 étel, amivel csak segíthetsz a agyadnak

  • Az avokadó remek élelmiszer, ha a véráramlás és a vérkeringés serkentéséről van szó. Az ebben lévő jótékony zsír nemhogy nem hizlal, de kiemelten előnyös a szervezetnek. Kifejezetten jó hatással van a memóriánkra az ízletes áfonya is, amelyet a fejlődő szervezetnek pont úgy ajánlanak, mint az öregkori elbutulásban szenvedőknek.
  • A brokkoliban lévő magas kolin szint elengedhetetlen az agy korai fejlődéséhez, de pozitív hatással van az idősek memóriavesztésére is.
  • Egyes felmérések szerint Indiában kisebb az Alzheimer-kór gyakorisága, mint a nyugati országokban. Ezt elsősorban a kurkumának tulajdonítják, amelyben nagy mennyiségű kurkumin nevű antioxidáns található, ez pedig védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulásától.
  • A legtöbb mogyoróféle vagy olajos mag (dió, tökmag vagy a napraforgómag) pozitív hatással van az agyműködésre, mivel nagyon sok létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Vigyázz! 1-2 maroknyi pont elegendő belőle naponta.
  • A tejtermékek (főleg a tej és joghurt) kiváló forrása a B-vitaminnak, ami segíti az agyszövetek növekedését. 
A joghurt kiváló forrása a B-vitaminnak, ami segíti az agyszövetek növekedésétForrás: Thinkstock

 

  • A sovány marhahús sok vasat tartalmaz, ámde kellő mennyiségű cinket is, amely jőt tesz a memóriánknak.
  • Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy a kókuszolaj zsírsavjai javították az idősebb emberek kognitív funkcióit, jótékony hatással voltak az emlékezetük gondjaira.
  • Nem szabad addig várni a vízzel, amíg szomjasak leszünk! Kellő ütemben kell pótolni a szervezetünk számára szükséges vízmennyiséget, különben romolhat a rövidtávú memóriánk.

Ezeket jobb, ha elkerülöd!

A sós ételek, az erősen fűszerezett szószok nemcsak a magas vérnyomást növelik, de a vérellátásra sincsenek pozitív hatással. A túl sok nátriumtartalmú étel károsíthatja a fókuszáló képességét és a memóriát. A tonhal magas higanytartalma is veszélyes lehet, ebből két adagnál többet nem javasolnak a kutatók. Azt tudjuk, hogy mennyire megnöveli az ember csípőjét a sok cukros étel, de nemcsak ezért árt! A cukros termékek lassítják a tanulási folyamatot, negatívan hatnak a memória, így sokszorosan káros a gyerekeknek.