Turbózd fel az agyad! - Ételek, amelyek segítik az agyműködést

agy agyműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt milliószor hallottuk már, hogy milyen élelmiszereket válasszunk, hogy egészségesebben éljünk, és ne hízzunk el. De egy jó étkezés többet jelent ennél. Egy jó étkezéssel az agyműködéseden is segíthetünk.

Jolly Joker - A fekete bab

Amikor azokról az ételekről beszélünk, amelyek kedvező hatással vannak az agyműködésünkre, akkor számos szuper élelmiszer közül választhatunk. Tudtátok például, hogy ami jó a szívnek, az jó a fejnek is? Mert a véráramlás az agyműködés szempontjából is fontos. A fekete bab például nagyszerű hatással van a szívünkre. A cukorbetegséggel foglalkozó kutatók ráadásul kimutatták, hogy a hüvelyesek beépítése az alacsony szénhidráttartalmú diétába javítja a vércukorszintet és remek hatással van a szívbetegségekre is. 120 mg fekete bab, elegendő magnézium-forrást biztosít a szervezetnek, és pozitív hatással van az agyműködésünkre is.

A fekete bab igazi jolly joker Forrás: Thinkstock

8 étel, amivel csak segíthetsz a agyadnak

  • Az avokadó remek élelmiszer, ha a véráramlás és a vérkeringés serkentéséről van szó. Az ebben lévő jótékony zsír nemhogy nem hizlal, de kiemelten előnyös a szervezetnek. Kifejezetten jó hatással van a memóriánkra az ízletes áfonya is, amelyet a fejlődő szervezetnek pont úgy ajánlanak, mint az öregkori elbutulásban szenvedőknek.
  • A brokkoliban lévő magas kolin szint elengedhetetlen az agy korai fejlődéséhez, de pozitív hatással van az idősek memóriavesztésére is.
  • Egyes felmérések szerint Indiában kisebb az Alzheimer-kór gyakorisága, mint a nyugati országokban. Ezt elsősorban a kurkumának tulajdonítják, amelyben nagy mennyiségű kurkumin nevű antioxidáns található, ez pedig védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulásától.
  • A legtöbb mogyoróféle vagy olajos mag (dió, tökmag vagy a napraforgómag) pozitív hatással van az agyműködésre, mivel nagyon sok létfontosságú tápanyagot tartalmaznak. Vigyázz! 1-2 maroknyi pont elegendő belőle naponta.
  • A tejtermékek (főleg a tej és joghurt) kiváló forrása a B-vitaminnak, ami segíti az agyszövetek növekedését.
A joghurt kiváló forrása a B-vitaminnak, ami segíti az agyszövetek növekedését Forrás: Thinkstock

  • A sovány marhahús sok vasat tartalmaz, ámde kellő mennyiségű cinket is, amely jőt tesz a memóriánknak.
  • Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy a kókuszolaj zsírsavjai javították az idősebb emberek kognitív funkcióit, jótékony hatással voltak az emlékezetük gondjaira.
  • Nem szabad addig várni a vízzel, amíg szomjasak leszünk! Kellő ütemben kell pótolni a szervezetünk számára szükséges vízmennyiséget, különben romolhat a rövidtávú memóriánk.

Ezeket jobb, ha elkerülöd!

A sós ételek, az erősen fűszerezett szószok nemcsak a magas vérnyomást növelik, de a vérellátásra sincsenek pozitív hatással. A túl sok nátriumtartalmú étel károsíthatja a fókuszáló képességét és a memóriát. A tonhal magas higanytartalma is veszélyes lehet, ebből két adagnál többet nem javasolnak a kutatók. Azt tudjuk, hogy mennyire megnöveli az ember csípőjét a sok cukros étel, de nemcsak ezért árt! A cukros termékek lassítják a tanulási folyamatot, negatívan hatnak a memória, így sokszorosan káros a gyerekeknek.

Híres nők, akik megharcoltak a bipoláris zavarralhttp://www.life.hu/drlife/20170814-bipolaris-zavarral-kuzdo-hiressegek.htmlA hüvelyi orgazmus a hüvelyizmokban elraktározott negatív érzéseket segít felszabadítani - Nőiesség tréningen jártunkhttp://www.life.hu/drlife/20170808-noiesseg-trening.html,,Generációk óta hiányzik a nőiesség tanítása. Emiatt eltávolodtunk belső női erőnktől, már nem tudjuk, milyenek is az igazi női energiák, nem tudjuk, hogyan éljünk egységben a bennünk rejlő tűzzel. Nőként természetünk a folyamatos teremtés, megújulás készsége – független attól, hány évesek vagyunk" - így hirdeti magát egy különleges tréning. A tanfolyam szülőanyjával, Hegyesi Ágival a nőiességről, a női és férfi energiákról és az ezekkel való tudatos együttélésről beszélgettünk.Dr. LifeNők, akik belehaltak a plasztikázásbahttp://www.life.hu/drlife/20170723-asszonyok-akik-belehaltak-a-plasztikazasba.htmlFenékplasztika, mellnagyobbítás és arcfelvarrás. A legtöbb nő elégedett a végeredménnyel, és boldog életét él a beavatkozás után. Ám azok a nők, akikről most írunk, mind belehaltak a plasztikázásába. Dr. LifeAFPMegduplázódott a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20170704-megduplazodott-a-2-es-tipusu-cukorbetegek-szama.html12 év alatt csaknem megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek száma. Ma a diabétesz közel félmilliárd embert érint világszerte az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt pedig már kisgyermekkorban is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Becslések szerint minden második kismama már a várandósság korai szakaszában túlsúlyos vagy elhízott. Erdélyi-Sipos Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgettünk. Dr. LifeThinkstockKisbabád van? Így segíts neki átvészelni a kánikulát!http://www.life.hu/drlife/20170803-igy-gondozd-a-kisbabat-a-kanikulaban.htmlSorra dőlnek meg a melegrekordok, azt javasolják, hogy ilyenkor még a strandra is csak délelőtt vagy délután menjünk ki, a kritikus déli időszakot érdemes fedett helyen átvészelni. De hogyan segíthetnek a felnőttek az egészen pici babáknak, hogy könnyebben viseljék el ezt a hőséget? Mit tegyünk, és mit felejtsünk el? Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet, a gyulai kórház újszülött-gyógyász főorvosát kérdeztük Dr. Life--5 ok, amiért mindig kimerültnek és kialvatlannak érzed magadhttp://www.life.hu/drlife/20170723-ezert-vagy-kimerult-es-kialavatlan.htmlTeremtsd meg a megfelelő környezetet az alvásra. Sokszor ugyanis azon múlik, hogy mennyire tudod kialudni magad. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.