Alig egy hete jött a hír, hogy Katalin hercegné a harmadik gyermekével várandós. Vilmos herceg neje, már az előző két terhessége alatt is a hyperemesis gravidarumtól szenvedett, amelynek következtében egyszer kórházba is került. De mi ez a betegség pontosan, és miért nem szabad összekeverni a reggeli rosszulléttel?

Sokan emlékszünk még arra, amikor bejelentették Katalin hercegné első várandósságát. A Kensington-palota közleményére kényszerből került sor, mivel a hercegné kórházba került, amit falfehér arccal, de mosolyogva, kezében virágcsokorral, oldalán a férjével néhány nappal később hagyhatott el. Már akkor kiderült, hogy az állapotos Katalin hyperemesis gravidarumban szenved, ami aztán a második, majd most a harmadik terhessége alatt is kínozza. De mi is ez a betegség pontosan?

Katalin hercegné elhagyja a VII. Edward király kórházatForrás: AFP/Leon Neal

A kismamánál a terhesség alatt jellegzetesen szűnni nem akaró hányinger, hányás, epehányás, vérhányás, kimerültség, túlzott nyálképződés, vitamin- és ásványianyag-hiány okoz problémát. A krónikás hányás a várandósság 8. hététől a 20. hetéig tart.   

A hyoeremesis gravidarum nem egyszerű reggeli rosszullét. A tünetek nem csökkenek, a nap minden szakaszában kínozzák a kismamát, gyakran előfordul testsúlycsökkenés és kiszáradás is. A betegségről korábban azt gondolták, hogy pszichés eredetű, ám erről bebizonyosodott, hogy nem ez a probléma valós oka. Kiváltó tényezők lehetnek azonban a terhességi hormonok magas szintje, a vitaminhiány, a pajzsmirigy túlműködés, de még a reflux is.

A hyperemesis gravidarum nem egyszerű reggeli rosszullétForrás: AFP, Getty Images

Igaz, hogy egyre többen tudnak a betegségről, de csak túlzott hisztinek gondolják. Mind a két terhességem alatt azt gondoltam, hogy elég és itt a vége. Többször kerültem kórházba

- írta egy internetes fórumon egy kétgyermekes anyuka.

Egy másik kismama arról számolt be, hogy az orvosok rendre a B6 és a B12 vitaminokat írták fel neki, ám állapota olyan súlyos lett, hogy idővel a munkába sem bírt bemenni. Végül akupunktúrás kezelések segítettek rajta.

Bár az állapotos nők mindössze 2%-nál alakul ki a betegség, a túlsúly és az ikerterhesség is növeli ennek kockázatát. Érdekesség, hogy Katalin hercegnére ezekből egyik sem igaz. Nem ritka, hogy a hyperemesis gravidarum következményeként a kismama kórházba kerül. Ilyenkor pótolják a folyadék-, és a vitaminhiányt. A hányingerre gyakran gyógyszereket is kapnak a várandós asszonyok, de természetesen ügyelni kell rá, hogy mely pirulák nem szedhetőek a várandósság alatt.

A hyperemesis gravidarum saját világnapot is kapott, ezt május 15-én tartják.