Nem betegség, de egy olyan állapot, ami a szülő nők több mint 50%-át érinti. Ez a rectus diastasis, vagyis a szétnyílt hasizom jelenség, amely a szülés után akár 30 évvel is okozhat egészségi problémákat.

Az állapot a hasizmok szétválását jelenti, mely általában a terhesség 3. trimeszterében alakul ki. Bár sokan szeretnék ráhúzni a jelenségre, hogy esztétikai probléma, ez nem igaz. Az izmok és az inak meglazulnak, aminek az a következménye, hogy megnövekedik a térfogat, ami által nem lesz fenntartható a hasüregben a szervek működéséhez szükséges nyomásviszony. 

A szétnyílt hasizom miatt ráadásul később kialakulhat keringési zavar, visszérprobléma, de még nyirokrendszeri bajokkal is szembenézhetnek az anyukák.  

A szétnyílt hasizom megnehezíti a kismamák életétFotó: Jade Beall

Az anyukák általában akkor érzékelik, hogy baj van, amikor a kismamapocakjuk a szülés után nem megy le, vagy lemegy ugyan, de felülésnél dudort érzékelnek a hasukon. A legtöbben a neten kutatják a témát, ám egyelőre kevés mérvadó segítségét találhatnak a szétnyílt hasizomról. A legfontosabb, hogy nem szabad kétségbeesni, mert a szétnyílt hasizom a helyes tornával és életmódváltással helyrehozható! Mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni konzultáció miatt, majd egy speciális tornát és erősítést végezni. 

Ezek rendszeres gyakorlásával már két hónap után csökkenthető a „dudor", és a hasfal megerősödik.  

Ha valaki elhanyagolja, nem törődik az állapotával, akkor a korábban említett utóhatások akár 50 évesen is jelentkezhetnek nála. 

 

Vagyis a szülés utáni szétnyílt hasizom felelős lehet az idősebb korban előforduló nyirokrendszeri problémákért, de még a keringési zavarokért is.  

A megfelelő sorrendben elvégezhető feladatokat azonban egy kisbaba mellett nehezen találják meg az anyukák. Szeptemberben azonban debütált egy olyan, okostelefonra letölthető alkalmazás (Potzak), amely segítségével könnyedén elérhetővé válnak a rehabilitációs szakorvosok által összeállított feladatsorok a kismamák számára.

/1307/Jade_2013731020