Vannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben.

Dr. Melczer Zsolt a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa szerint fontos tisztázni, hogy ha egy kamaszlány még érintetlen (virgo intacta), és teljesen panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezni. Ezt nem is szabad erőltetni. „Ezt elsősorban az anyukákkal kell megértetni” - mondja a szakember. Természetesen más a kérdés, ha bármilyen nőgyógyászati panasz (pl. petefészek-cysta) fennáll. Egy még szűzlányt általában végbélen keresztül vizsgálnak meg, viszont 16 éves korától a tinédzser dönthet az őt érintő orvosi kezelésekről. A kamaszok általában két okból fordulnak nőgyógyászhoz. „A leggyakrabban az édesanya kíséretében érkeznek méghozzá a fogamzásgátlás miatt.

Ha egy kamaszlány még érintetlen és panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezniForrás: Dreamstime

Ebben pozitív tendenciát vélek felfedezni, vagyis előre gondolkodnak a fiatalok, úgy érzik, hamarosan elérkezik az idő, és szeretnék a számukra legmegfelelőbb fogamzásgátlási módot megtalálni.  

Azt gondolom ez jó irány, mert lelkileg és testileg is egy nem kívánt terhesség lehet a legmegterhelőbb egy tinédzser számára” – folytatja Dr. Melczer, aki szerint a kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a vizsgálat. „Az ő esetükben elmaradhatatlan a folyamatos tájékoztatás, az édesanya jelenléte, a figyelemelterelés, az empatikus nővér. Nyugalomra van szükségük, és arra, hogy azt érezzék: biztonságban vannak.”

A felnőtt nőknél is gyakran előfordul, hogy húgyúti fertőzésekkel, vesemedence gyulladással és hólyaghuruttal a nőgyógyászukat keresik fel, pedig ilyenkor elsősorban urológiai szakvizsgálat lehet szükségesebb. Igaz ez a fiatal lányokra is. Viszont egy-egy antibiotikumos kezelést követően kialakulhatnak gombás hüvelyi folyások, ami már a nőgyógyász szakterülete. „Amennyiben a páciens már nem szűz, úgy egy folyásért akár nemi úton terjedő betegségek is felelősek lehetnek, ugyanakkor ez csak az esetek 5%-ban van így.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálatForrás: Dreamstime

Általában a folyások valamilyen Candida gomba vagy bakteriális fertőzés következtében jelentkeznek, amelyek azonban a saját hüvelyflóra tagjai, és nem kívülről kerültek be.  

Így a hüvelyi PH megváltozatásával okoznak panaszt. Ez pedig serdülőkorban legalább annyira jellemző, mint a felnőtt nőknél” - mondja a szakorvos.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy kellően megfelelő információval rendelkezzenek a HPV-ről. Ezzel kapcsolatban Melczer doktornak vegyesek a tapasztalatai. „Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe van. A SOTE-n immár 30 éve működik egy csoport, ami hallgatókból áll, és akik általános iskolákba és gimnáziumokba járnak felvilágosító órákat tartani.

Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe vanForrás: Shutterstock

A HPV-t illetően vidéken rosszabb a helyzet, ott hiányosabbak az ismeretek.  

Megoldás lehet, hogy már az általános iskolában kapjanak kellő információt a diákok pl. egy „egészségnevelés” tantárgyon belül.” A doktor veszélyesnek tartja, hogy a fiatalok manapság szinte kizárólag az interneten keresik a választ mindenre. „Kezükben van az okostelefon és megbízhatatlan forrásokból próbálják meg kideríteni, hogy mi lehet a bajuk. Ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy nem kerülnek időben orvoshoz.”