Halotton végezték el az első fejátültetést

Forrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov -
operáció fejátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy már írtunk róla, 2015-ben jelentette be Dr. Sergio Canavero olasz sebész, hogy két éven belül sor kerülhet az első emberi fejátültetésre. A hír hatalmas vitát váltott ki szakmai körökben és etikai szempontból is támadták. Mindezek ellenére egy fiatal mozgásképtelen orosz férfi, Valerij Szpiridonov önként vállalta, hogy aláveti magát a szokatlan operációnak. Az állatkísérletek azonban nem igazolták, hogy a férfi a műtét után tud majd járni, az visszalépett a beavatkozástól, ezért kínai önkéntest keresnek a beavatkozáshoz. A módszer kiötlője most azonban nagy bejelentést tett. 

Végrehajtották az első fejátültetést emberen, jelentették be egy bécsi sajtótájékoztatón. Azaz nem teljesen igaz, ugyanis az első műtétet holttesten végezték el. Az eljárás atyja, Sergio Canavero azonban biztos benne, hogy a műtét élő emberen is sikeres lesz, ugyanis az bebizonyosodott, hogy a 18 órás műtét során képesek összekötni a gerincvelőt, az idegeket és a vérereket, ezáltal pedig a test és az idegen fej egy szervezetként tud funkcionálni.

Miután Valerij Szpiridonov, az első önként jelentkező visszalépett a beavatkozástól, új önkéntest keresnek, de már azt is tudni, hogy a következőkben a műtétet agyhalott betegeken is elvégzik.

Valerij Szpiridonov Forrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov

Az orvostársdalom nagy része úgy véli, a fejátültetés nem több őrült képzelgésnél. "Nem engedném, hogy ezt műveljék velem vagy bárki mással, mert ez rosszabb lenne a halálnál is" - nyilatkozta korábban dr. Hunt Batjer, az Amerikai Idegsebészek Egyesületének elnöke, aki a fejtranszplantáció egyik legnagyobb ellenzője - írja az Origó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.