Bella örök maximalista nőként élte le az elmúlt majd' 60 évet. Aztán egyik napról a másikra, elkezdett elfelejteni dolgokat, vagy azt, hogy hová rakta őket. A kivizsgálás után az orvos közölte az ítéletet: "Alzheimer". Hogyan változott meg Belle élete? Miként jellemzi férje, az érezhetően átalakult kapcsolatot kettejük között? Erről szól az történetük. 

Bella Doolittle-nél tavaly februárbandiagnosztizáltak Alzheimer-kórt az orvosok. Az asszony ekkor 59 éves volt. „Minden azzal indult, hogy kezdetben elfelejtettem dolgokat. Amikor elmentem a vizsgálatokra, az orvos közölte, hogy Alzheimerem van, és körülbelül nyolc évem maradt a teljes leépülésig. Ránéztem az orvosomra, és megkértem, hogy újra vizsgáljanak meg, hátha inkább tumorom van. Imádkoztam, hogy tumorom legyen, amire a műtét, mint lehetséges megoldás a válasz. De az orvos a szemembe nézett, és azt mondta: Nem asszonyom. 100%, hogy önnek Alzheimere van" – mesélte el történetét Bella.

Bella Doolittle-nél tavaly februárban diagnosztizáltak Alzheimer-kórt az orvosok, az asszony ekkor 59 éves voltForrás: Will Doolittle
Az Alzheimer-kór a szellemi képességek súlyos romlásával jár, olyan fokig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi. A betegség következtében az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad.

Bella négy gyermek édesanyja. Férjével együtt két vérszerinti gyermeke van: Ginny és Travis, akik a harmincas éveikben járnak. Valamint adoptálták két lányt Zoe-t és Tamet, akik 21 évesek. Az asszony az emberi- és az állati jogokért harcol, és koordinátorként dolgozik. Férje, Will újságíró, egy New York-i lap munkatársa. Ő javasolta a feleségének, hogy dokumentálják életük hátralévő napjait. Így a házaspár tavaly novemberben elindított egy Podcast csatornát, melynek az Alzheimer Krónikák címet adták. Itt dokumentálják azt az utat, ami teljesen megváltoztatta nemcsak a nő, de a közös életüket is.

Bellának és Willnek négy gyermekük van, köztük Zoé, akit adoptáltak (jobbra), és Ginny, aki mára már felnőtt nő (balra)Forrás: Will Doolittle
Az Alzheimer-kór folyamatosan előrehaladó, jól látható ok nélküli agybetegség. Bár a memóriazavar minden esetben megfigyelhető jellegzetessége a kórnak, de nem ez az egyetlen tünete a betegségnek. Gyakori, hogy a betegek feleslegesen megismételnek mondatokat, cselekvéseket, elfelejtenek neveket, időpontokat, vagy elveszítik az időérzéküket.

Ahogyan Bella tünetei egyre súlyosabbak lettek rájött, hogy nem élhet tovább tagadásban, nem élhet úgy, mintha nem tudná: az élete teljesen megváltozik. "A társadalom nyomást gyakorol ránk, hogy tökéletesek legyünk, de én már nem vagyok tökéletes.Alzheimerem van. Nagyon ideges vagyok, mert nem akarok meghalni, nem állok készen arra, hogy itt hagyjam a férjemet és a gyermekeimet" - mondta a nő az egyik adásukban. Bella arról is beszélt, hogy tavaly decemberben vonult nyugdíjba. "Magamtól nem tettem volna meg, ha lett volna választásom. De nem akartak egy bolond embert az irodába" - magyarázta Bella, aki saját elmondása szerint eddig egy maximalista ember volt, ami a betegség diagnosztizálása után megváltozott. "Már nem akarok mindent én elintézni, mindenben tökéletes lenni, ez nagy dolog, mert ez elképzelhetetlen lett volna korábban."

Bella egy kolleganőjével, jóval a diagnózis előtt (jobbra)Forrás: Will Doolittle
A betegség, minden betegnél más és más, de az orvosok általában egyetértenek abban, hogy az Alzheimer-kór diagnózisának felállítását követően 8 év telik el a halálig. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy vannak, akik több évtizedet is élnek a betegséggel.

"Hiányoznak a feleségem azon tulajdonságai, amelyek eltűntek a betegség miatt. De máshonnan nézve, egy teljesen megváltozott, új kapcsolatunk van, ami máshogyan lett szép része az életünknek. Tudom, hogy ő még mindig itt van. Belle még mindig a feleségem. A nő, akit megszerettem köztünk van, de alapvetően megváltozott, ahogyan az is, ahogyan egymáshoz közeledünk, viszonyulunk" – mondta az újságíróként dolgozó Will.

„Tudom, hogy ő még mindig itt van. Belle még mindig a feleségem" - mondja Bella férje, WillForrás: Youtube