"Az én fejemben csúnyaság volt" - Eddig két koponyaműtéten van túl az ötéves Noémi

betegség koponyaműtét gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy Krisztina három csodálatos kislány anyukája volt, és már a szíve alatt hordta a negyedik gyermekét, amikor a legkisebb lánya egyre többet betegeskedett. Sokáig csak valamilyen vírusos megbetegedésre gondoltak az orvosok, majd néhány hónappal később közölték a szülőkkel, hogy az alig kétéves Noéminek daganatot találtak az agytörzsében. Ő azonban igazi harcos, úgy küzd, ahogy csak nagyon kevesen. A most ötéves kislány két műtéten és húsznál is több sugárkezelésen van túl. Ismerjétek meg a történetét.

A Sümeg közelében található Csabrendek egyik takaros utcájában keresgéljük Noémi családjának az otthonát. Az aprócska ház udvarán a barackfa mellett, kinti játékok várják, hogy a gyerekek birtokba vegyék őket. A ház egyik sarkánál zsákokba borított műanyagkupakok állnak, amelyeket később a család bevált, és a bevételt Noémi életvitelének fenntartására költik, például gyógyszerekre, benzinre, tisztítószerekre. Krisztina a két kisebb lányával már vár minket, mosolyogva nyit nekünk ajtót egyik lábába a kétéves Edina, másikba az ötéves Noémi csimpaszkodik. A párja gipszkartonozóként most is dolgozik, két idősebb lánya, a hatéves Hanna oviban, míg a 10 éves Kriszti iskolában van. Az anyuka az egyik szobába terel minket. „Béreljük a házat, talán egyszer majd megvehetjük. A fürdőt sikerült tavaly felújítani, és már a három nagyobb lánynak is külön szobája lett" – meséli szerényen az asszony. A szobában található cserépkályha ontja magából a meleget, és míg a lányok leülnek a szőnyegre játszani, én beszélgetni kezdek az anyukájukkal.

Nagy Krisztina és kislánya, Noémi Fotó: Polyák Attila/Origo

Mi, a Life.hu szerkesztőségében azt valljuk, hogy a nyilvánosságnak hatalmas ereje van, és hisszük, hogy ha olvasóinknak lehetőségük van segíteni, akkor örömmel nyújtanak kezet a rászorulóknak. Noémi állapotából adódóan édesanyja mindig otthon van vele és húgával. A hatfős család egyedüli keresője az édesapa. Ők hatan szerény körülmények között, de rendezetten élnek. Kiegészítésként gyűjtik a műanyagkupakokat és a fémdobozokat. Leginkább tisztítószerekre van szükség a háznál, de bármilyen segítségnek nagyon örülnek. Ha bármiben szeretnél és tudnál is nekik segíteni, írj e-mailt az info@life.hu címre. Szerkesztőségünk pedig összeköt a családdal!

„Minden úgy kezdődött, hogy Noémi napról napra rosszabbul lett, amikor betöltötte a kettőt. Bevittük az egyik közeli kórházba, ahol kapott három üveg infúziót, és hazaküldték. Azt mondták, hogy hányásos, hasmenése van. De Noéminak nem volt hasmenése, és csak slejmet hányt. Azt mondogatta, hogy fáj a nyakam, fáj a tarkóm. De soha nem sírt, csak tűrte" - emlékszik vissza Krisztina. Hónapok teltek el, mire kiderült, hogy Noémi agytörzsének hátsó részében egy nagy tumor van.

"Azt mondogatta, hogy fáj a nyakam, fáj a tarkóm. De soha nem sírt, csak tűrte" Fotó: Polyák Attila/Origo

„Kétéves és négy hónapos volt az első koponyaműtéténél, ami az Országos Idegtudományi Intézetben volt. Egy 70 éves nagyon lelkiismeretes professzor operálta. A műtét majd 6 órán át tartott. Egy héttel később azonban át kellett szállítani a Heim Pál Gyermekkórházba, mert gyomorvérzése lett. Az orvosok szerint ez azért következett be, mert Noémi szervezete úgy vezette le a stresszt, hogy fekélyek alakultak ki a gyomrában.

– meséli Krisztina. Azt is tőle tudom meg, hogy a kislány operációja alatt fém kapcsokkal dolgoztak, ami miatt sokáig nem is használhattak MR-t ahhoz, hogy Noémi állapotát figyelemmel kövessék. „Ezt követően kerültünk át a Tűzoltó utcai klinikára, ahová kéthetente jártunk kontrollra. Mivel Noémi még nem volt hároméves, nem tudták nála elkezdeni a sugár- és a kemoterápiát. Januárban aztán egyik nap felállt és elájult. Tudtuk, hogy nagy a baj, rohantunk vele Ajkára a közeli kórházba. Onnan ismét az Országos Idegtudományi Intézetbe küldtek minket, és újabb műtéten esett át a kislányom. Fél év alatt ez volt a második koponyaműtétje, ugyanis az agytörzsben kiújult a tumor."

A második operáció után sem lélegezhetett fel a család. Noémi arca részlegesen lebénult.

Noémi fél éven belül két koponyaműtéten is átesett Fotó: Polyák Attila/Origo

Egyik műtétnél sem tudták teljesen eltávolítani a daganatot az agytörzsből. Ezt követően ismét a Tűzoltó utcai klinikára kerültünk, de az intenzív osztályra. Az orvosok már a gégemetszésen gondolkodtak, de az én küzdő, harcos lányom visszajött, és lassan helyreállt a nyelése és a légzése." Ekkor Noémi elérte a hároméves kort, így hétfőtől péntekig Szombathelyen kapott sugárkezelést, hétvégén pedig édesanyjával együtt hazajött a testvéreihez és az édesapjához. Így éltek négy hónapig, összesen huszonhét alkalommal kapott sugárkezelést! Ezt követően jött egy éven keresztül a kemoterápia, ami annyira tönkretette a gyomrát, hogy naponta tucatszor volt hasmenése. Amíg pedig az anyuka Noémi mellett volt a kórházban, addig a többi gyermekkel az édesapa volt otthon. Ő gondoskodott róluk.

Beszélgetésünk felénél Noémi büszkén mutatja meg a testvéreivel közös „nagylányos" szobáját, ahová édesapjuk egy galéria ágyat szerelt a nagyobbaknak. Edina és Noémi mosolyogva másznak fel az ágyakra, anyukájuk pedig elmerengve nézi őket. Arról kérdezem, hogy honnan van ennyi ereje. „Onnan, hogy láttam Noémin, hogy mekkora harcos.

"Láttam Noémin, hogy mekkora harcos" Fotó: Polyák Attila/Origo

28 hetes terhes voltam a negyedik lányommal, amikor kiderült Noémi betegsége. Imádom, szeretem a legkisebb gyermekemet, de megkíméltem volna attól a rengeteg stressztől, amit akkor éreztem. Mert biztos vagyok benne, hogy Edina a pocakomban mindent átélt, amit én, amikor ömlött a gyerekem orrából a vér, vagy amikor azért fohászkodtam, hogy ne kelljen gégemetszést csinálniuk az orvosoknak" – meséli

Krisztina és párja, nagyon nyíltan beszélnek a gyermekeik előtt Noémi állapotáról. „Annak vagyunk a hívei, hogy őszintén mondjuk ki a dolgokat. Bár minden vágyam, hogy meggyógyuljon, és Noémit is lássam felnőni, nem hazudok neki az állapotáról." Időközben ismét körülöttünk vannak a lányok. Míg Edina a pulóveremet kezdi simogatni, addig Noémi rám néz, és azt mondja. „Tudod az én fejembe csúnyaság volt. De már nagyon szeretnék oviba menni!" Noémi nagy álma, hogy a Katica csoport büszke tagja legyen. Januárban már megkapta volna a védőoltásokat is, azonban egy novemberi vizsgálaton megint láttak két kis foltot az orvosok. „Nem tudták megmondani róla, hogy mik azok – mondja Krisztina. Így január 30-án kell ismét MR-re vinni Noémit. Erre a dátumra kaptunk időpontot. Nagyon aggódóm, mert nem tudjuk mi nő ott megint. Mi az, ami 1 millimétert nő havonta? Mindannyian reménykedünk abban, hogy nem áttét..."

Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5
Fotó: Polyák Attila - Origo
1 / 5

Ha valamilyen módon segítséget szeretnél nyújtani a családnak, írj e-mailt az info@life.hu címre. Szerkesztőségünk pedig összeköt a családdal!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.