Egyik pillanatról a másikra kezdték felmondani a szervei a szolgálatot. Az új-zélandi lány, Grace Morgan majdnem meghalt csak azért, mert tampont használt. Történetét azért osztja meg másokkal, hogy ne essenek ugyanebbe a hibába, és ha hasonló tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz.

Az új-zélandi Grace Morgan majdnem meghalt csak azért, mert tampont használt. A fiatal lány azért osztja meg történetét, hogy másokon segítsen: aki hasonló tüneteket észlel, azonnal forduljon az orvoshoz.

Majdnem megölte a tamponja a fiatal lánytForrás: Shutterstock

A 16 éves Grace szörnyű kálváriája akkor kezdődött, amikor munka közben az egész testét átjáró fájdalmat érzett. Az éjszaka folyamán pedig még rosszabb lett a helyzet: hányt, ment a hasa, magas volt a láza, és kiütései lettek előbb a hasán, majd a mellkasán, a nyakán és a combján is. Másnap ment el orvoshoz. „Az orvos nem volt boldog. A szívverésem nagyon erőteljes volt, a vérnyomásom pedig nagyon alacsony" mondta Grace, aki először gyógyszert kapott, de 30 percen belül nem mutatkozott javulás, így bevitték a kórházba. A vérnyomásom olyan alacsony volt, hogy a gép nem tudta kimutatni" – árulta el a 16 éves lány, aki nem nagyon emlékszik arra, mi történt vele a kórházban, édesanyja viszont soha nem fogja elfelejteni a borzalmas perceket. Nem működött megfelelően sem a mája, sem a szíve, sem a veséje: kezdtek leállni a szervei. Rengeteg antibiotikumot kapott, és megállapították, hogy toxikus sokk szindrómája van, méghozzá a tampon miatt.

Toxikus sokk szindróma
Ez a betegség főként a nőkent érinti, és a helytelen tamponhasználat válthatja ki. Ritka betegség, melynek következtében bakteriális eredetű méreganyagok szaporodnak el a szervezetben, amelyek vérmérgezéshez hasonló tüneteket produkálnak a betegnél.

Grace tisztában volt vele, hogy a sokáig bennhagyott tampon veszélyes lehet, ezért soha nem felejtette el megfelelő időközönként cserélni, de úgy tűnik, őt ez sem óvta meg a súlyos fertőzéstől. Az orvosai szerint igazából nincs olyan időtartam, ami teljes biztonsággal kizárná a TSS-t. Grace mindenesetre úgy döntött, ő nem használ többet. Fontos megjegyezni, hogy a klinikusok szerint a TSS egy nagyon összetett állapot, amit egy fertőzött seb éppúgy előidézhet, mint a tampon használata.

6 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a toxikus sokk szindrómáról

Hirtelen robbant be a köztudatba ez a betegség, amit a tamponhasználattal hoztak összefüggésbe. Súlyos és veszélyes lehet, ráadásul nem csak a nőket érinti! Olvasd el erről a Life.hu cikkét!