Négy hónapja tudja Székhelyi József, hogy tüdődaganata van, azóta pedig mindent megtesz a gyógyulásért. A színész végre nagyon jó hírt kapott az orvosoktól.

Székhelyi József különösen erős kemoterápiát kapott, ami a rákos sejtek nagy részét el is pusztította: daganata harmadára zsugorodott. Székhelyi az orvosok tanácsait betartva küzd a kórral, de saját gyógymódja is van: a derű nem hagyja el, egy pillanatig sem csügged, és továbbra is játszik.

"Jól vagyok, de nem mindig egyformán jól. Most nagyon nehéz, mert a Tahi temetése megvisel, de remélem, talpra állok. Gyűjtögetem az erőt" - mondta a Borsnak Székhelyi, aki minden körülmények között folytatja a munkát, a temetésről is a színházba ment.

Székhelyi József beszédet mond Tahi Tóth László temetésén, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójábanFotó: Polyák Attila - Origo

"Ez nekem terápia! Csodálatosan szép szerep, csodálatos darab. A Mr. Green és a Halpern életben tartanak. Szó szerint. A szakmai aktivitás fontossága és a nem betegségtudatos lét a legnagyobb ellensége ennek a szörnyű nyavalyának. Úgyhogy szerencsémre két kiemelkedő feladatom is van, ami terápia a köbön. Megcélozza az ellenállásomat, és ennek köszönhetően javulok. A hospitalizálódás, az önfeladás, a feladattalanság, a küldetéstudat-nélküliség mind segít a ráknak. Minden, ami ennek ellenébe megy, az segíti az onkológust, a gyógyszereket, a vegyszereket, tápszereket, a vajákot. Azt gondolom, és minden sorstársamnak is ezt üzenem: nem szabad feladni! Küldetéstudattal, az élet szerelmeseként kell élni. Le kell tudni győzni! Ennyi" - vallja a színész, aki lélekben is ugyanolyan erős, mint amikor megtudta, hogy halálos beteg.

Székhelyi József daganata harmadára zsugorodottForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Székhelyi arról is beszélt, milyen stádiumban van most, hogy halad a kezelése:
"Van egy protokoll, amin végig kell trappolni, és természetesen még nem látható a vége. Középtájon vagyunk, tudja a jóisten, hogy meddig tart a küzdelem. A legnagyobb baj, a tragédia elhárítását viszont büszkén vállalhatjuk, mert az onkológia zseniális volt, és győzött. Legyőzte a halált. Az a típusú rák, ami nekem adatott, percek alatt fel szokta zabálni a pácienst. De az onkológia zsenialitása következtében ez nem történt meg. Az a szer, amit találtak erre a nyavalyára, rendkívül hatékony, nagyon erős, a ciánnal vetekedő méreg. Ezt nem bírta elviselni a rákos szövet, és örült neki az élő sejt. Az onkológia diadala, hogy élek! Zsugorik az „anyaráksejt", amely az áttéteket szülte. Tulajdonképpen egyharmadára összement. Ez a folyamat zajlik, de azt még nem lehet tudni, meddig tart a terápia. Itt tartunk most. Ez persze nagyon meggyepálja az embert. Olyan baromi gyenge vagyok, hogy egy golyóstollat is negyvenkilósnak érzek. De a színházra bőven van erőm!"