A csípésekből is megtudhatjuk, milyen rovar keresztezte utunkat

csípés szúnyog rovar pók Nyár kullancs méh darázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron több időt töltünk a szabadban, azonban annak is nagyobb az esélye, hogy különböző rovarok csipkedik össze testünket. Ha ezt csak otthon vesszük észre, a csípésből is megtudhatjuk, milyen állattal találkoztunk. 

Különböző rovarok más-más csípéseket hagynak a testünkön. Érdemes néhány gyakori csípést szemügyre vennünk, mielőtt a terémszetbe indulnánk. A Brightside cikke nyomán mi is összeszedtünk néhány példát.

Méh

A bőr nemcsak kivörösödik, de meg is duzzad, ha egy méh csípett meg minket. Égő, éles fájdalom és erős viszketés is kísérője a jelenségnek. Amennyiben nem vagyunk allergiásak, itt meg is áll a történet, ha azonban érzékenyek vagyunk a méhcsípésre, légzési nehézségeink is támadhatnak.

A méhcsípés égő, éles fájdalommal és erős viszketéssel jár Forrás: Shutterstock

Darázs

A darázscsípés nagyon hasonlít a méhekéhez. Akár vérzést is okozhat a bőrön, de a darázs többször is csíphet. Ahogy a méheknél, itt is fontos tudni, hogy allergiásak vagyunk-e, hiszen ez komoly következményekkel járhat.

Darázscsípés okozta allergiás reakció Forrás: Shutterstock

Szúnyog

A szúnyogcsípést talán senkinek nem kell bemutatni. A bőr vörös lesz, viszket, szinte alig tudjuk megállni, hogy ne vakarjuk. A szúnyog olyan testfelületeket kedvel, ahol kissé vékonyabb a bőr, így könnyebben hozzáfér az erekhez. A rovar egyébként a nyálát is a bőrünkbe fecskendezi.

Nehéz megállni, hogy ne vakarjuk a vöröslő, viszkető szúnyogcsípésünket Forrás: Shutterstock

Kullancs

A kullancscsípés helyén általában vörös folt keletkezik, azonban ezek a rovarok nem távoznak azonnal testünkből, hanem ottmaradnak és megszívják magukat vérrel. Ha eltávolítottuk, de a vörös folt tovább növekszik, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen számos betegséget terjeszthetnek.

A kulancs csípését érdemes az állat eltávolítása után is szemmel tartani, mert komoly betegségeket hordozhatnak Forrás: Shutterstock

Pók

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy minden pók mérget fecskendez a bőrbe, mert nem így van. A pókcsípés környéke gyakran nagy területen vörös lesz, a csípést pedig szúró, égő érzés kíséri. Nemcsak a vörös foltról, de a középen lévő szúrásnyomról is megtudhatjuk, ha pókkal volt dolgunk.

Szerencsére hazánkban nem túl jellemző a mérges pókcsípés Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.