Egy sztómazsákkal élő fiatal svéd nővér küzd azért, hogy végre leszámoljon sorstársai megbélyegzésével.

A 27 esztendős Sofie Christensen először 2012-ben észlelete gyomorpanaszait, majd amikor a tünetek súlyosbodtak, naponta több tízszer is WC-re kellett mennie, és villámgyorsan elkezdett fogyni, orvoshoz fordult. A szakemberek irritábilis bél szindrómát állapítottak meg nála, két évig gyógyszereket szedett, de a műtét elkerülhetetlenné vált: a vastagbelét a hasfalán vezették ki és sztómazsákot kapott.

Sofie megkönnyebbült a beavatkozás után, miután 7 hónapig már arra sem volt képes, hogy a sarki kisboltba leszaladjon.

Jobb, mint egy karácsonyi ajándék, olyan, mintha megvalósult volna egy álmom" – nyilatkozta a nő a Metrónak, aki azt azért bevallotta, hogy az első napokban nem volt könnyű, fájdalmat érzett, de rövid időn belül a sztóma elkezdett rendesen működni.

Az elején nagyon szenvedett az emberek negatív tekintetétől, akik igencsak megbámulták őt, amikor meglátták, sztómazsákja van. Hamarosan azonban összeszedte magát és most már nyíltan beszél a sztómájáról.

Elegem van a megbélyegzésből. Sokan vannak, akik szégyellik, hogy sztómazsákot viselnek. De őszintén szólva, mégis kit érdekel? A lényeg, hogy az életemet mentette meg a műtét és megszűntek a fájdalmaim. Végre magabiztos vagyok és büszkén vállalom, ami történt velem."