Ezek az ételek okozzák a szellentést és a kellemetlen szagot

Forrás: Thinkstock -
betegség szellentés egészség bélgáz ételek emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember kínosnak érzi a szellentést, azonban szembesülnünk kell vele, hogy ez egy természtes folyamat, ami minden embernél lejátszódik napi 5-15 alkalommal. De vajon, mi okozza?

Az emésztés természtes velejárója a szellentés, azonban ezt a legtöbb ember mégis kínosnak találja, különösen, ha valamiért erős szaga van. A The Sun cikke ugyanis leszögezi, igenis létezik az a bélgáz, ami teljesen szagtalan.

De vajon milyen ételek eredményezik nemcsak a túlzott gázképződést, hanem a kellemetlen szagokat is?

Az emésztetlen szénhidrátok például okozhatják a szagokat, de a különböző cukrok és édesítők is.

Több étel okozhat túlzott gáztermelést Forrás: Thinkstock

A következő ételek pedig biztosan felelősek a nagyobb gázképződésért:

  • bab, spárga, brokkoli, kelbimbó és káposzta a raffinóz miatt
  • sör, fokhagyma, karfiol, bor a kén miatt
  • feldolgozott ételek

Ám a túlzott gázképződés, hasmenés és emésztési problémák más bajokat is jelezhetnek. Ilyen lehet a laktóz vagy lisztérzékenység, az irritatív bélszindróma vagy a bélrák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.