A Yale Egyetem kutatása kiderítette, hogy azok a rákbetegek kétszer nagyobb eséllyel vesztik életüket, akik kiegészítésként alternatív gyógymódokat is alkalmaznak. 

Azok a személyek, akik a rákkezelés részeként homeopátiát, gyógynövényeket és egyéb alternatív terápiákat használnak, átlagosan kétszer akkora valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést alkalmazzák.

A kiegészítő kezeléseket alkalmazók gyakran elutasítják a hagyományos gyógymódotForrás: Shutterstock

Méghozzá azért, mert a komplementer terápiát alkalmazó rákos betegek hajlamosabbak elutasítani egy vagy mindegyik ajánlott kezelést – ezt állapították meg legalábbis a Yale Egyetem kutatói. A rákos megbetegedések kezelése nagyon sok, fájdalmas mellékhatással, következménnyel jár, úgy mint émelygés, ízületi fájdalmak, fáradtság és meddőség. Ezen tünetek enyhítésére nagyon alkalmasak egyes kiegészítő kezelések, mint a masszázs és az akupunktúra. Javíthatják az életminőséget és segítenek a relaxálásban. A betegek 48-58 százaléka úgy is gondolkozik ezekről az eljárásokról, ahogy kell: vagyis kiegészítő kezelésnek tartják, de nem a rák gyógyíréként, ám nagyon sokan hiszik azt, hogy az alternatív módok a közérzet javításával együtt a betegséget is gyógyítják. Ezért inkább elhagyják a fájdalmas mellékhatásokkal járó hagyományos kezeléseket. A fájdalmak és a nagy gyógyszergyárakkal szembeni bizonytalanságok még inkább az alternatív kezelések felé irányítják a betegeket.