Kevés dühítőbb dolog van annál, mint amikor életmódot váltottál, egészségesen táplálkozol, és nap mint nap ott vagy az edzőteremben is, mégsem mozdulnak a kilók. Egy darabig hitegetheted magadat azzal, hogy az izom nehezebb mint a zsír és azért stagnál a mérleg nyelve. Ez egy bizonyos fokig igaz is, de azt jó, ha tudod, egy-két kiló izom is komoly munkával alakul ki. Ráadásul, ha centiben sincs változás, a legjobb, ha utána jársz, mi a gond. A fogyási képtelenség vagy nehézség mögött komoly hormonális problémák állhatnak. 

1. A pajzsmirigy-alulműködés

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor azt a szervezetünk bizony megérzi. Ilyenkor fáradtsággal, aluszékonysággal, és testsúlygyarapodással kell számolni. Ez a probléma gyógyszeresen könnyen kezelhető, ahhoz viszont az kell, hogy menj el az orvoshoz. 

2. Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik. Az inzulin az a hormon, amely segít a cukrok lebontásában, feldolgozásában, hogy a sejtek hasznosítani tudják. Genetikai örökségünk vagy a helytelen táplálkozás miatt az inzulinkibocsátásunk megnő, az azonban nem tud bejutni a sejtekbe. A vérben keringő többletinzulin szintén súlygyarapodással jár többek között. Erről az ún. szénhidrátanyagcsere-zavarról ITTolvashatsz bővebben. 

Forrás: Shutterstock

3. Túl sok kortizol a szervezetben

Ha a szervezetet túl sok fizikai, lelki, érzelmi stressz éri, akkor megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje. Ez gyakran étvágynövekedéssel és lassuló anyagcserével jár, ami egyenes út a hízáshoz. 

4.  Menopauza

Amennyiben 45-50 év körül jársz, rendszertelen a menstruációd, hőhullámok gyötörnek, alvászavaraid vannak, gyanakodhatsz arra, hogy a változókorba léptél, ami szintén súlygyarapodással járhat.