Két évvel ezelőtt kapott stroke-ot Kulka János, aki sokáig beszélni sem tudott, hiszen afáziás. Most a Klubrádióban mesélt Varga Sarolta klinikai logopédussal a felépülés folyamatáról. 

Az egész országot megrázta, amikor Kulka János színész 2 évvel ezelőtt stroke-ot kapott. Sokáig bizonytalannak tűnt a felépülése, afáziása volt, így hiába volt ébren, hiába voltak tiszta gondolatai, nem tudott beszélni. 

A Klubrádióban beszélt a felépülés és a beszédtanulás folyamatáról azzal, aki őt ebben segítette, Varga Sarolta klinikai logopédussal. Kezdetben indirekt módon próbálták beindítani a beszédet, így a szakember a színészhez közel álló dalokat vitte be neki, hogy együtt énekeljék azokat. "Bevittem a kis telefonomat és arról szólt a zene" - mondta a logopédus. "Számomra is egy katarktikus élmény volt, amikor ott volt az intenzíven, és ott fekszik az ágyon az a beteg, aki ezt a számot énekli. Most is libabőrös lettem" - folytatta. 

Kulka János már képes önálló mondatokat formálniFotó: Pintér Leo

Az interjú alatt Kulka János megszólalt, már képes önálló mondatokat formálni, és bár angol és francia tudását szinte teljesen elvesztette, lassan ezekből is jönnek vissza szavak. 

A foglalkozásokon gyakran a többi beteg is velük énekel, kórust alkotnak. "Az osztálynak egy színfoltja, amikor János bejön" - mondta Varga Sarolta. A színész viccesen hozzátette: "Fél 3, csütörtök."

Kulka János részt vett a logopédus egyik afáziáról tartott előadásán is, amelynek végén énekelt, a Dés-Nemes-féle Valahol Európában című dalt. Lang Györgyinek pedig szintén a stroke után elénekelte a Halleluja című számot egy ebéd alkalmával, bár kissé szégyenlőrsen. 

A szakember szerint nagyon sokat segít a fejlődésben a kiegyensúlyozot lelkiállapot.

"Nyugodt vagyok" - mondta az interjúban Kulka János, akinek már a humora is visszatérőben van.

Az teljes adást ide kattintva lehet meghallgatni.