Anya, fáj a fejem! Hányszor hallottuk ezt az iskolából hazatérő gyerektől? Persze, a fáradtság is lehet az oka, esetleg a kevés oxigén, de ha az okokat keressük, legtöbbször kiderül: nem volt elég a folyadékbevitel...

Szinte mindennapos probléma, hogy úgy kell rászólni a gyerekre: igyon. A gyerekeknek kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy akár egy pillanatra is megálljanak és felhajtsanak egy pohár vizet, pedig ahhoz, hogy a szerveztük és az agyuk is megfelelően működjön, legalább másfél litert kellene elfogyasztaniuk. Ez sokszor még a felnőttek számára is gondot okoz, hogyan is várhatnánk el a gyerekektől, hogy ők erre oda tudjanak figyelni!?

Jó hírünk van: szoktatás kérdése az egész!

A gyerekeknek legalább másfél liter vizet kellene elfogyasztaniuk napontaForrás: Shutterstock

Naponta másfél-két liter folyadék szükséges

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy az életfolyamatok fenntartásának egyik nélkülözhetetlen eleme a víz. Testsúlyunk kétharmada víz, amelynek nagyobb mennyisége a sejteken belül, kisebb hányada a sejteket körülvevő szövetekben és a véráramban található. A véráramban található folyadék alapvetően fontos a szervezet működése szempontjából, és állandó szinten kell lennie. Minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete. Gyermekek esetében ez napi 1,5-2 litert jelent, de az alábbi kalkulátor segítségével te is könnyedén kiszámolhatod, hogy testtömeg szerint mennyi is az elegendő folyadékmennyiség az adott szervezet számára.

Tanítás kérdése az egész!

Tanítsd meg a gyereket arra, hogy akkor is igyon, ha nem szomjas.

A szomjúság érzete ugyanis a szervezet segélykiáltása: ha ezt érezzük, akkor már baj van!

Tanítsd meg a gyereket arra, hogy akkor is igyon, ha nem szomjasForrás: Shutterstock

Éppen ezért fontos, hogy bizonyos időközönként igyunk, és itassuk a gyereket is. Mindenkinek más trükk válik be: sokan arra esküsznek, ha folyamatosan kézközelben van egy palack tele vízzel, így igazából akkor is kényszert érzünk arra, hogy igyunk, ha éppen nem vagyunk szomjasak. Gyerekek esetében éppen ezért fontos, hogy mindig legyen hova nyúlni a szünetekben. Ha nincs a keze ügyében innivaló, a beszélgetés és játék hevében el is feledkezik arról, hogy innia kéne. Válassz egy jópofa, vicces vagy éppen menő kulacsot neki, és minden reggel töltsd tele vízzel.

Soha ne hagyd rá, hogy ezt ő tegye meg, mert nagy valószínűséggel úgyis elfelejti. Arra is ügyelj, hogy olyan folyadék legyen benne, amit szívesen fogyaszt. Természetesen a legjobb a tiszta víz, de ha az kevésbé csúszik, trükközhetsz is vele, csavarj bele egy fél citromot, vagy tölts hozzá egy kis cukormentes szörpöt. Ez utóbbi kevésbé egészséges ugyan, de legalább elfogy. És hogy mi az, amit igyekezz jó messzire elkerülni? A cukros teákat, a magas cukortartalmú, gyümölcsöt nem, vagy alig tartalmazó szénsavas italokat, magas koffeintartalmú, édesített, szénsavas üdítőket.

Ahhoz is érdemes hozzászoktatni otthon, hogy minden étkezés után igyon. Ha ezt elsajátítja, máris beljebb lesztek néhány deciliterrel.