Jó hatással lehet a 24 órás koplalás a belek őssejtjeinek regenerációs képességére

Forrás: Shutterstock -
regeneráció őssejt egészség bélrendszer koplalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan a fogyás miatt választják a koplalást, ám nem emiatt érdemes kipróbálni. Egynapi koplalás serkentheti a belek őssejtjeinek regenerációs képességét.

A Cell Stem Cell tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy 24 óra koplalás jó hatással lehet az egészségünkre, hiszen erősíti a belek őssejtjeinek gyengülő regenerációs képességét - írja a HVG.hu. Erre egérkísérletek útján jöttek rá amerikai kutatók.

Segítheti az őssejtek regenerálódását a rövid koplalás Forrás: Shutterstock

Úgy tűnik, hogy a bélrendszer belsejét olyan sejtréteg borítja, amely az őssejteknek köszönhetően ötnaponként újul meg. Így tudnak a szövetek gyorsan regenerálódni egy betegség után. Ez a képesség azonban idővel gyengül, de segíthet neki egy 24 órás koplalás, ez ugyanis fokozza a zsírlebontást a sejtekben. A cikk szerint ez utat nyithat bélfertőzésben szenvedő időseknek vagy kemoterápiával kezelt betegnek új terápiák felé. A kutatók most azt is tudni szeretnék, hogy a koplalás képes-e más szövetek idősödő őssejtjeinek a stimulálására is.

Fontos azonban, hogy mielőtt valaki koplalásra adja a fejét, feltétlenül konzultáljon orvosával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.