Krémekkel, vitaminokkal és különböző gyógyhatású készítményekkel próbáljuk magunkat fiatalon és egészségesen tartani, ám most úgy tűnik, hogy létezik egy ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás is. Íme, a több ezer éves módszer: a nyelvkaparás. 

Úgy tűnik, több ezer éve létezik egy indiai módszer, amellyel fiatalon és egészségesen tarthatjuk a testünket. Dr. Nathan Bryan, a texasi Baylor College of Medicine kutatója most felfedi, miért is olyan hatásos a nyelvkaparás. 

A Bors cikke szerint a szájüregben több mint kétszázféle baktérium található. Dr. Nathan Bryan szerint ezek közül különösen azok vannak szervezetünk hasznára, amelyek segítik a nitrogén-oxid-molekulák termelődését. Ezek ugyanis szerepet játszanak a régi sejtek regenerálódásában. A test nitrogén-monoxid-termelésének mintegy 50 százalékát a nyelven lévő baktériumok termelik – írja a lap. A lenyelt nitritek keverednek a gyomorsavval, majd nitrogén-oxidokká alakulnak, ez a folyamat pedig véd az öregedéstől. 

A nyelvkaparás egészségesebbé tehetForrás: Thinkstock

A doktor napi 5 másodperc nyelvkaparással eltávolítja az ételmaradékokat, valamint segíti a jó baktériumok munkáját. Az erre a célra kialakított nyelvkaparó a cikk szerint kicsivel kerül többe, mint 700 forint. A lap megkérdezte Száfián Réka szájhigiénikust is a témában. 

„A szervezet 30 év felett elkezd öregedni, és a sejtek regenerálódásához a nyelven található baktériumok által termelt nitrogén-oxidra van szükség. A nyelvtisztítás ebben nagy segítséget jelent” – mondta a szájhigiénikus.