Az 1950-es évek óta nőtt a várható élettartam, ám ez a növekedés mostanában lelassult. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent cikk feltárja többek között azt is, mi a halálesetek 4 leggyakoribb oka. 

Hatvan évvel ezelőtt még csak 53 évig éltek a nők, a férfiak pedig 48. A várható élettartam 1950 és 2017 között jelentősen megnőtt, ám ez a növekedés most lelassult - írja a HVG. A cikket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány alapján készítették. 

A kutatók a világ 195 országát elemezték. Kiderült, hogy a közelmúltban történt pozitív változásokra a közeljövőben nem lehet számítani, a háborúk és a terrorizmus is veszélyt jelentenek a globális egészségre. "Az ezekhez köthető áldozatok száma 2007 és 2017 között 117 százalékkal növekedett. Ennek a korszaknak az egyik meghatározó járványa az ópiátfüggőség, amely érintettjeinek száma 2017-ben négymillióval növekedett, és 110 ezren haltak meg benne" - idézi a cikk Christopher Murray-nek, a Washingtoni Egyetem kutatójának szavait. 

Az elhízás is kiválthatja a kettes típusú diabétesztForrás: Shutterstock

A halálesetek nagy része azonban elodázható lenne. A halálesetek négy leggyakoribb oka ugyanis a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint és a túlsúly, valamint az elhízás. Ezek az összes, 55,9 millió haláleset 51,5 százalékát okozták.

A 2017-es adatok szerint a halálesetek 73,4 százaléka nem fertőző betegségből adódott. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések (17,8 millió áldozat) álltak, második helyen a rák (9,6 millió elhunyt) és a krónikus légúti betegségek (3,9 millió halálos áldozat). A túlsúly következtében kialakult kettes típusú diabéteszben pedig több mint 1 millió ember hal meg évente.