Számos országban ismert a szieszta fogalma, amikor ebéd után néhány órára bezárnak az üzletek. Hazánkban ez nem divat, ám napi 20 perc délutáni pihenés is teljesen felfrissítheti az agyunkat. 

Amikor ebéd után beüt a kajakóma, jólesne egy órára ledőlni pihenni. Számos országban ilyenkor bezárnak a boltok néhány órára, hazánkban azonban nem. De mégis mit tehetünk, hogy mi is pihenjünk egy kicsit?

A Bors cikke szerint egy délutáni 2-3 órás alvás egy egész éjszakával ér fel. Csökkenti a vérnyomást és segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Ezt már kutatások is bizonyítják, hiszen 12 százalékkal csökkent a problémák megjelenése azoknál, akik délután tíz percre lecsukják a szemünket. 

A munkahelyen is pihenhetünk néhány percetForrás: Shutterstock

A lapnak dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta elmondta, hogy a mi kultúránk nincs a délutáni alváshoz szokva, így nálunk ilyenkor már a mélyalvás is beindul. Ebből nehezebb felkelni, teljesen felborul a rutinunk. „Naponta húsz perc elég, hogy kipihenjük magunkat, sőt aludni sem muszáj. Csak az a fontos, hogy a figyelmünket ki tudjuk kapcsolni napközben, és felfrissüljön az elménk”  – osztotta meg a Borssal az alvásterapeuta. Ezt pedig 1 és 3 óra között a legcélszerűbb végezni. 

A munkahelyen is kivitelezhetjük, ha ebéd után 5–10 percre behunyjuk a szemünket és kikapcsoljuk a gondolatainkat, aludni sem kell.