Régóta nagy kérdés, hogy mit kezdjünk a lejárt gyógyszerekkel. Néhány tanulmány szerint nem ártanak azután sem, hogy lejárt a szavatosságuk, vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyeket egyáltalán nem tanácsos alkalmazni, mert többet ártanak, mint használnak: ezek azok.

Érzékeny gyógyszerek Vannak olyan gyógyszerek, melyek sokkal érzékenyebbek a környezetre: a napfény, a páratartalom vagy a hőmérséklet csökkentheti a hatékonyságát. Ilyen például a vérhígító dabigatran, amely a nedvességre nagyon érzékeny, és felbontástól számított 4 hónapnál tovább nem ajánlja a gyártó a fogyasztását. Ebben az esetben mindenképpen fontos követni az utasítást, hiszen vérrögképzésnek és stroke kockázatának is kiteheti magát az, aki a lejárata után is használja a gyógyszert.

Ezeket a gyógyszereket nem szabad fogyasztani lejárat utánForrás: MTI/Mohai Balázs

Specifikus dózisú gyógyszerek Vannak olyan betegségek, amelyek esetében a rájuk felírt gyógyszereknél nagyon pontos és szigorú dózist kell követni, ilyen például a pajzsmirigybetegség. A lejárt szavatosságú gyógyszerek azonban veszíthetnek az erejükből, vagyis hiába veszi be a beteg a helyes adagot, nem biztos, hogy a kívánt hatóanyag-mennyiség még megtalálható a gyógyszerben, ez pedig komoly kockázat.


Általánosságban elmondható, hogy a lejárt gyógyszerek alkalmazásáról érdemes a gyógyszerészt, vagy az orvost megkérdezni - írja a Napi Doktor.