Ezek lehetnek az alváshiány következményei

Forrás: Thinkstock -
öregedés baleset alvás alváshiány kialvatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nézzük, milyen negatív hatásai lehetnek hosszú távon az alváshiánynak.

Növeli a balesetek esélyét

Ha nem alszod ki magad rendesen, jobb, ha nem ülsz autóba. A túl kevés alvás legalább annyira lassítja a reakcióidőt, mint az alkohol. Az Amerikai Egyesült Államokban évente közel 100 ezer autóbaleset történik amiatt, hogy a sofőr nem aludt eleget.

Gátolja a tanulási folyamatokat

A túl kevés alvás rányomja a bélyegét a tanulásra és a gondolkodásra. Rontja a koncentrációt és a problémamegoldási képességet, amely a tanulási folyamatokat is megnehezíti.

Súlyos betegségek kialakulásához vezethet

Olyan betegségek kialakulásának esélyét növelheti a kialvatlanság, mint például a szívroham, a szívelégtelenség, a stroke, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Súlyos következményei lehetnek az alváshiánynak Forrás: Thinkstock

Csökkenti a libidót

Bizony, a kevés alvás a szexuális életet is negatívan befolyásolja: nők és férfiak esetében is csökkenti a libidót. Ennek az az oka, hogy feszültebbé, kimerültebbé és álmosabbakká válunk.

Öregít

Az alváshiánynak szemmel látható jelei vannak. Nemcsak a karikás szemeken látszik, de hosszú távon a bőrt is öregíti.

Elhízáshoz is vezethet

Talán nem is gondolnánk, de a testsúlyunkra is kihathat az alváshiány. Minél tovább ébren vagyunk ugyanis, annál éhesebbé válunk, annál jobban kívánjuk a táplálékot – írja a Web MD.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.