Nemcsak akkor érdemes a székletünket vizsgálni, amikor valamilyen problémát észlelünk. Sokat elárulhat ugyanis arról, mire van szüksége a szervezetünknek. Világosan látszik belőle, ha vizet vagy rostot kíván a testünk.

A Bristol Stool Chart egy olyan kisokos, amely megmutatja, milyen állagúnak kell lennie a székletünknek akkor, ha egészségesek vagyunk. Hét típusba sorolják a végterméket.

Általában a 3-as, 4-es és 5-ös típusú székleteket tekinthetjük normálisnak. Ezek kolbászszerűek, néhány repedés található rajtuk, könnyen áthatolhatóak, 2-3 centiméter átmérőjűek. Ebből arra következtethetünk, hogy kibocsátója elég rostot és vizet visz be a szervezetébe. 

Megtudhatjuk a székletből, mire van szükségünkForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A Men's Health cikke szerint, akik az 1-es és 2-es típusú székletet produkálják, azok valamit rosszul csinálnak. Nekik ugyanis gyakran száraz, mogyorószerű a végtermékük, nehezebben végzik dolgukat, és olykor szorulástól is szenvednek. A székrekedést egyébként a fizikai inaktivitás is előidézheti. 

A vizes halmazállapotú székletformák pedig kéz a kézben járnak valamilyen fertőzéssel, amellyel jobb azonnal orvoshoz fordulni. Az emésztéshez is folyadékot használ fel a testünk, így minél tovább időzik valami a szervezetünkben, annál több folyadék kell a megemésztéséhez. 

Ha több rostot fogyasztunk, azok megszívják magukat vízzel a szervezetünkben, és könnyebben emésztődnek. Növeli a széklet lágyságát, gyorsabban kiüríti az étellel bevitt esetleges toxinokat.