Főként a téli hónapokban sokan nyúlnak a multivitamin-készítményekhez. De vajon tényleg annyi vitamint, különösen C-vitamint tartalmaznak ezek, mint ami a dobozra van írva? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most multivitaminok C-vitamin-tartalmát tesztelte. 

Tudatos Vásárlók Egyesülete multivitaminok C-vitamin-tartalmát tesztelte, hogy megtudják, valóban annyit tartalmaznak-e, mint amennyit a csomagoláson feltüntettek. A 24.hu azt írja, a tárolás során változhat egyes készítmények vitamintartalma. 

Multivitaminok C-vitamin-tartalmát vizsgáltákForrás: Thinkstock

A tesztelt termékek felénél a 10 százalékos mérési hibahatár alatt van a mért és a feltüntetett C-vitamin közötti különbség. Összesen 6 terméknél mértek a csomagolásra írtnál magasabb C-vitamin-tartalmat. „Igen nagy (18–20 százalékos) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrendkiegészítő tabletta esetében” – írja a cikk.

A többlet C-vitamin-tartalom azonban nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt termékek ára egyébként 900 és 3800 forint/100 gramm áron mozgott, de kaphatók ennél drágább készítmények is.