Ezekkel próbálkozz, ha kellemetlen szagú a vaginád

Forrás: Shutterstock -
szag pH-érték rossz vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvely illata minden embernél változó, de ha valaki azt veszi észre, hogy a szokottnál kellemetlenebb, erősebb lett a szaga, az gyakran a pH-érték felborulását jelenti. Ezeket tegyük, ha ilyesmit tapasztalunk.

A hüvely szokatlan szaga nem rendkívüli, bárkivel megtörténhet még akkor is, ha az illető gondot fordít a higiéniára. Ha azonban tartós a változás, vagy nagyos erős a kellemetlen szag, az már nem a normális kategóriába esik. A hüvely alapvetően önmagától tisztul, azonban ha felborul a pH-értéke, az vezethet a furcsa szagok kialakulásához. Természetesen irritáció, viszketés esetén a legtisztább, ha orvoshoz fordulunk, de próbálkozhatunk az alábbi dolgokkal, hogy elkerüljük vagy megoldjuk a problémát – írja a Házipatika.

Ezt tehetjük, ha kellemetlen szagú a vaginánk Forrás: Shutterstock

Tisztálkodás

A probléma jelentkezése esetén akár naponta többször is tisztálkodhatunk az intim területen, a legjobb, ha langyos vízzel és maximum intim szappannal mosakodunk mosdókesztyű, szivacs és luffa nélkül.

Illatosítás

Semmiképpen ne használjunk olyan terméket, amely belsőleg illatosítaná a hüvelyt. A mosakodás éppen ezt a célt szolgálja, de ha extra illatra vágyunk, csakis külsőleg alkalmazandó termékeket használjunk.

Fehérnemű

A szatén, csipke vagy műszálas alsóneműket cseréljük pamutra, legalábbis ideiglenesen. Emellett a probléma idején akár naponta többször is válthatunk alsót.

pH-visszaállítás

A gyógyszertárakban kaphatók pH-visszaállító termékek, ugyanis sok esetben a felborult érték miatt alakul ki a furcsa szag.

Ecetes fürdő

Egy kád meleg vízbe öntsünk két csésze almaecetet, ebben ücsörögjünk 20 percig, ez segíthet a baktériumok és a kellemetlen szagok elpusztításában.

Teafaolaj

Fél csésze vízben elkevert néhány csepp teafaolajjal kenhetjük be a szeméremdombot, ami fertőtlenít és a szagok elűzésében is segít. Azonban oda kell figyelni, hogy máshová ne kerüljön, mert az illóolaj allergizálhat. A használat előtt mindenképpen végezzünk bőrpróbát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.