A hüvely illata minden embernél változó, de ha valaki azt veszi észre, hogy a szokottnál kellemetlenebb, erősebb lett a szaga, az gyakran a pH-érték felborulását jelenti. Ezeket tegyük, ha ilyesmit tapasztalunk.

A hüvely szokatlan szaga nem rendkívüli, bárkivel megtörténhet még akkor is, ha az illető gondot fordít a higiéniára. Ha azonban tartós a változás, vagy nagyos erős a kellemetlen szag, az már nem a normális kategóriába esik. A hüvely alapvetően önmagától tisztul, azonban ha felborul a pH-értéke, az vezethet a furcsa szagok kialakulásához. Természetesen irritáció, viszketés esetén a legtisztább, ha orvoshoz fordulunk, de próbálkozhatunk az alábbi dolgokkal, hogy elkerüljük vagy megoldjuk a problémát – írja a Házipatika.

Ezt tehetjük, ha kellemetlen szagú a vaginánkForrás: Shutterstock

TisztálkodásA probléma jelentkezése esetén akár naponta többször is tisztálkodhatunk az intim területen, a legjobb, ha langyos vízzel és maximum intim szappannal mosakodunk mosdókesztyű, szivacs és luffa nélkül.

IllatosításSemmiképpen ne használjunk olyan terméket, amely belsőleg illatosítaná a hüvelyt. A mosakodás éppen ezt a célt szolgálja, de ha extra illatra vágyunk, csakis külsőleg alkalmazandó termékeket használjunk.

FehérneműA szatén, csipke vagy műszálas alsóneműket cseréljük pamutra, legalábbis ideiglenesen. Emellett a probléma idején akár naponta többször is válthatunk alsót.

pH-visszaállításA gyógyszertárakban kaphatók pH-visszaállító termékek, ugyanis sok esetben a felborult érték miatt alakul ki a furcsa szag.

Ecetes fürdőEgy kád meleg vízbe öntsünk két csésze almaecetet, ebben ücsörögjünk 20 percig, ez segíthet a baktériumok és a kellemetlen szagok elpusztításában.

TeafaolajFél csésze vízben elkevert néhány csepp teafaolajjal kenhetjük be a szeméremdombot, ami fertőtlenít és a szagok elűzésében is segít. Azonban oda kell figyelni, hogy máshová ne kerüljön, mert az illóolaj allergizálhat. A használat előtt mindenképpen végezzünk bőrpróbát.