Sikeresen megműtötték a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikreket Budapesten

operáció műtét sziámi ikrek Banglades Magyarország Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Semmelweis Egyetem közölte, hogy sikeresen volt a bangladesi, fejüknél összenőtt sziámi ikrek műtéte Budapesten. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás a testvérek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, amely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből állt.

A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum beültetésén Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével. Az operáció január 25-én, a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak közreműködésével zajlott, az ikrek jól vannak, és már elhagyhatták a klinikát – tudatták az MTI-vel.

Felidézték, az alapítvány és az egyetem részletekbe menő egyeztetése után az ikrek a szüleikkel január 5-én azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét megtörténhessen az egyetem klinikáin.

Az egyetem közölte, az ikrek a műtétek előtti hetekben általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor- és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen.

Rabia és Rukia további műtétek elé néz Forrás: AFP/Rehman Asad

A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, amely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből állt.

Az egyetem jelezte, a Budapesten zajló esetleges, a végleges szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban, az eredmények folyamatos értékelése mellett egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló orvoscsapat dönt majd.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársa vezetésével Bangladesben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.