Levélben tudatták az özveggyel, hogy kik kapták meg elhunyt férje szerveit

Forrás: Facebook/Corinne Hynes -
agydaganat szervadomány haláleset család szervadományozás transzplantáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szerettünk elvesztése mindig hatalmas fájdalommal jár, de ezt valamelyest talán képes enyhíteni annak a ténye, hogy mások neki köszönhetik az életüket. A szervadományozás hatalmas segítség a súlyos betegséggel küzdő emberek számára, akik szinte minden napjukat úgy élik, mintha az utolsó lenne. Szörnyű lehet másvalaki halálát várni, de lényegében csak ez jelentheti számukra az egészséges jövőt. A következőkben egy nagyon megható történetet fogunk bemutatni, melynek főszerepében egy édesapa és egy levél áll.

Sci-fibe illő jelenetek és a szervdonorkérdés

A szervátültetés mikéntjéről a legtöbben csak a kórházas tévésorozatokból szereznek információt. Pedig a valóságban sok dolog nem úgy történik, mint a filmkockákon. A Life.hu most prof. dr. Máthé Zoltán sebészprofesszorral készített interjút, aki többek között arról beszélt, hogy ki lehet ma Magyarországon szervdonor és arról is, hogyan alkalmazza a hazánkban úttörőnek számító vér nélküli májátültetést a betegek gyorsabb gyógyulása érdekében. Olvasd tovább!

David Llewellyn csupán 28 éves volt, amikor idén januárban meghalt agydaganatban. Menyasszonya, Corinne Hynes és 11 hónapos kisfia, Jude gyászolja őt. A családot ért tragédia szinte kimondhatatlan, hiszen David özvegye egyedülálló anya lett egy hatalmas teherrel a vállán: gyermekével videókon és fényképeken keresztül kell megismertetnie apját, aki mindennél jobban szerette őt. Bár David nem tudta legyőzni a rákot, öt ember neki köszönheti az életét.

David Llewellyn januárban halt meg agydaganatban, menyasszonya, Corinne Hynes és kisfia gyászolja őt Forrás: Facebook/Corinne Hynes

Magyarországon mindenki potenciális szervadományozó

A donációt 1972 óta szabályozzák hazánkban, prof. dr. Máthé Zoltántól megtudtuk, hogy jogszabály írja elő a feltételezett beleegyezés elvét, az Eurotransplant más országaihoz, például Ausztriához hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem szeretne hozzájárulni szerveinek transzplantációs célra való felhasználáshoz, nyilatkozhat erről a transzplantációs regiszterben, a háziorvosnál vagy akár egy családtagnál írásban.

Nemrég Corinne levelet kapott, melyet könnyek közt tudott csak végigolvasni. Ebben arról az öt emberről írnak, akik David szerveivel új esélyt kaptak az életre.

Egy ötvenes évekbeli úriember, aki egy éve volt a várólistán, vese- és hasnyálmirigy-transzplantáción esett át. Egy harmincas éveiben lévő fiatal hölgy, aki több mint öt éve várt vesére. Egy ötvenes éveiben járó úriember májátültetést kapott. Egy harmincas éveiben lévő nő életét a kettős tüdőtranszplantáció mentette meg. Egy ötvenes éveiben lévő férfi számára a szívátültetés jelentette az egyetlen esélyt.

Bár David nem tudta legyőzni a rákot, öt ember egyedül neki köszönheti az életét Forrás: Facebook/Corinne Hynes

Ez a levél talán nyújt némi vigaszt Corinne-nak, hiszen a vőlegénye hősként távozott, és bár David számára nem adatott meg, hogy lássa felnőni a fiát, de öt ember életét mentette meg, akikben tovább él.

Az egészséged kulcsa ott hever a torkodban – Az éneklés http://www.life.hu/drlife/20190122-az-enekles-szervezetre-gyakorolt-jotekony-hatasai.htmlEgy skandináv kutatás szerint három titka van a hosszú életnek: a kempingezés, a táncolás és az éneklés. Most ez utóbbi jótékony hatásait mutatjuk be. Dr. LifeOrigoEmberek, akiknek furcsa és peches halála példaként szolgálhat http://www.life.hu/drlife/20180711-emberek-furcsa-es-peches-halala.htmlEgyszer mind meghalunk, de mi lenne, ha megválaszthatnánk a halálunk módját? Nos, a legtöbb ember vélhetően álmában, de minimum fájdalommentesen szeretné befejezni földi pályafutását. A következőkben bemutatott emberek is egész biztos, hogy kiegyeztek volna valami hasonlóban, ám nekik döbbenetesen peches és furcsa halálnemek jutottak. Dr. LifeOrigoBiblioterápiával a drogfüggőség ellen – Interjú egy pszichiáterrelhttp://www.life.hu/drlife/20170926-biblioterapiaval-a-drogfuggoseg-ellen-interju-addiktologus-pszichiater-addikcio-kabitoszer.htmlA marihuána és a party drogoknak nevezett szerek mellett, szinte havonta dobnak piacra újabb és újabb kábító hatású szereket. A dizájner drogok és társaik veszélye nem csupán a kedvező árukban rejlik, összetevőiket folyamatosan változtatják, így hatásuk kiszámíthatatlan. Több olyan kábítószer is forgalomban van, ami rendkívül gyorsan leépíti a szeret használó testét és elméjét. Félő belegondolni, hogy mi lesz, ha Magyarországra is elér az az újfajta, pszichoaktív kábítószer, mely ötvenszer erősebb a heroinnál, és Angliában, valamint Amerikában tízezrével szedi az áldozatait. Dr. LifeFotó: Mudra László - OrigoBeszédképtelenség, bénulás; ilyen átélni 27 évesen a szélütésthttp://www.life.hu/drlife/20170814-beszedkeptelenseg-benulas-ilyen-atelni-27-evesen-a-szelutest-stroke.htmlSzilveszter este, amikor az óra elütötte az éjfélt, férjemmel úgy döntöttünk, az újévet a magunk intim módján köszöntjük. De nem ettől vált emlékezetessé a 2013-as év kezdete. Szex közben lényegében lebénultam; stroke-t kaptam 27 évesen! Dr. LifeThinkstockCsak a tehetősek engedhetik meg maguknak a pszichológust? http://www.life.hu/drlife/20190116-csak-a-tehetosek-engedhetik-meg-maguknak-a-pszichologust.htmlFogadjátok szeretettel Csernák Krisztina egészségszakpszichológus-jelölt írását a pénz és a szakemberválasztás kapcsolatáról. Dr. LifeOrigoA halhatatlanság létezik – Fordítsuk vissza az öregedést!http://www.life.hu/drlife/20180319-a-halhatatlansag-letezik-oregedes-sejt.htmlA halhatatlanság vizsgálatához fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ez alatt: sebezhetetlenség, örök fiatalság, betegségekkel szembeni immunitás, a lélek autonomitása? A következőkben egyaránt szó lesz a sejt, a DNS felelősségéről és az emberi halhatatlanság véges mértékéről. Ráadásul pedig mutatunk még olyan „halhatatlan” állatokat, amelyek talán előbb pusztulnak el, mint hinnéd. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.