Egy szerettünk elvesztése mindig hatalmas fájdalommal jár, de ezt valamelyest talán képes enyhíteni annak a ténye, hogy mások neki köszönhetik az életüket. A szervadományozás hatalmas segítség a súlyos betegséggel küzdő emberek számára, akik szinte minden napjukat úgy élik, mintha az utolsó lenne. Szörnyű lehet másvalaki halálát várni, de lényegében csak ez jelentheti számukra az egészséges jövőt. A következőkben egy nagyon megható történetet fogunk bemutatni, melynek főszerepében egy édesapa és egy levél áll.

Forrás: Shutterstock
Sci-fibe illő jelenetek és a szervdonorkérdés
A szervátültetés mikéntjéről a legtöbben csak a kórházas tévésorozatokból szereznek információt. Pedig a valóságban sok dolog nem úgy történik, mint a filmkockákon. A Life.hu most prof. dr. Máthé Zoltán sebészprofesszorral készített interjút, aki többek között arról beszélt, hogy ki lehet ma Magyarországon szervdonor és arról is, hogyan alkalmazza a hazánkban úttörőnek számító vér nélküli májátültetést a betegek gyorsabb gyógyulása érdekében. Olvasd tovább!

David Llewellyn csupán 28 éves volt, amikor idén januárban meghalt agydaganatban. Menyasszonya, Corinne Hynes és 11 hónapos kisfia, Jude gyászolja őt. A családot ért tragédia szinte kimondhatatlan, hiszen David özvegye egyedülálló anya lett egy hatalmas teherrel a vállán: gyermekével videókon és fényképeken keresztül kell megismertetnie apját, aki mindennél jobban szerette őt. Bár David nem tudta legyőzni a rákot, öt ember neki köszönheti az életét.

David Llewellyn januárban halt meg agydaganatban, menyasszonya, Corinne Hynes és kisfia gyászolja őtForrás: Facebook/Corinne Hynes
Magyarországon mindenki potenciális szervadományozó

A donációt 1972 óta szabályozzák hazánkban, prof. dr. Máthé Zoltántól megtudtuk, hogy jogszabály írja elő a feltételezett beleegyezés elvét, az Eurotransplant más országaihoz, például Ausztriához hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem szeretne hozzájárulni szerveinek transzplantációs célra való felhasználáshoz, nyilatkozhat erről a transzplantációs regiszterben, a háziorvosnál vagy akár egy családtagnál írásban.

Nemrég Corinne levelet kapott, melyet könnyek közt tudott csak végigolvasni. Ebben arról az öt emberről írnak, akik David szerveivel új esélyt kaptak az életre.

Egy ötvenes évekbeli úriember, aki egy éve volt a várólistán, vese- és hasnyálmirigy-transzplantáción esett át. Egy harmincas éveiben lévő fiatal hölgy, aki több mint öt éve várt vesére. Egy ötvenes éveiben járó úriember májátültetést kapott. Egy harmincas éveiben lévő nő életét a kettős tüdőtranszplantáció mentette meg. Egy ötvenes éveiben lévő férfi számára a szívátültetés jelentette az egyetlen esélyt.

Bár David nem tudta legyőzni a rákot, öt ember egyedül neki köszönheti az életétForrás: Facebook/Corinne Hynes

Ez a levél talán nyújt némi vigaszt Corinne-nak, hiszen a vőlegénye hősként távozott, és bár David számára nem adatott meg, hogy lássa felnőni a fiát, de öt ember életét mentette meg, akikben tovább él.