A véres vizelet megjelenése rendkívül ijesztő lehet, és sok minden állhat a hátterében az egyszerűbb okoktól a súlyos betegségekig.

A haematuria, ismertebb nevén a véres vizelet megjelenése riasztó tud lenni, kialakulása mögött pedig sok betegség állhat. Dr. Zsigmond Ildikó és dr. Mezőfi Beáta, a Margit Medical Center radiológus főorvosai ennek kialakulásáról és okairól tájékoztatnak. A véres vizelet az emberek körülbelül 10 százalékánál fordul elő élete során, elhanyagolni pedig nem szabad a problémát, hiszen egy mögötte álló esetleges komoly betegséget kizárólag szakorvos zárhat ki.

Miért fordul elő?
Akkor jelentkezik, amikor a vesékből, a húgyhólyagból vagy a húgycsőből származó vér a vizelettel keveredik. Leggyakoribb okait két fő csoportra, jóindulatú, illetve rosszindulatú kategóriára érdemes osztani. A jóindulatú okok elsősorban a vesekövesség és gyulladásos betegségek, (a húgyhólyag, a vese, a prosztata gyulladásai). Kialakulhat sérülések kapcsán (például hasi sérülésnél vesesérülésre utal) és véralvadási zavar, pl. véralvadásgátló szedése esetén, ha a beállt egyensúly, akár diétahiba miatt is, felborul. Megjelenése azonban nagyon fontos figyelemfelhívó jel lehet rosszindulatú betegségek esetén is, mert a vesék, húgyutak, prosztata és húgyhólyag daganatos megbetegedései nagyon gyakran első tünetként vérvizeléssel jelentkeznek” – figyelmeztetnek a doktornők.

Akkor jelentkezik, amikor a vesékből, a húgyhólyagból vagy a húgycsőből származó vér a vizelettel keveredikForrás: Shutterstock

Az ok felkutatása

Ha hasi fájdalommal együtt jelentkezik a véres vizelet, azonnal orvoshoz kell fordulni. „Ilyenkor nagyon gyakran a húgyutakban elakadt kő okozza a panaszokat, lehet, hogy el is zárja a vizelet elfolyását, ami nagyon károsan hat a vese működésére is” – mondta dr. Zsigmond Ildikó. Ha a láthatóan véres vizelet nem jár panasszal, akkor pedig urológust kell felkeresni, ugyanis komoly probléma is állhat a háttérben.„Az ilyen estek 25%-ban fordul elő daganatos megbetegedés. Ha a vizeletben csak a laborvizsgálat tudja kimutatni a vért, és nincsenek panaszok, szintén van esély a daganatos eredetre (kb. 4-5%), ilyenkor is szükséges a kivizsgálás” – javasolja a szakember.

A vér- és vizeletvizsgálatok után általában kismedencei ultrahang készül, amellyel kimutatható a húgyutak esetleges kövessége és a vizeletelfolyási nehezítettség, de a vizsgálat a gyulladásos eltérésekre is fényt deríthet. Szükség lehet CT vizsgálatra is, amely kontrasztanyag nélkül is alkalmas a kövesség kimutatására, kontrasztanyaggal pedig a kisebb daganatokat is kimutathatja.

Amit tehetünk húgyutaink egészsége érdekében, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatok adta lehetőségeketForrás: Shutterstock

Alkalmas a vizsgálat a daganatos betegség kiterjedésének a megítélésére is (nyirokcsomók, esetleges áttét). Ha a páciens valamilyen okból nem kaphat az érpályába kontrasztanyagot és a vesekő kizárható, hasi MR vizsgálatra lehet szükség, ami a vesekő kizárására nem alkalmas, de a daganatos eltérések esetén segít a diagnosztikában” – folytatja dr. Mezőfi BeátaAmennyiben a fenti vizsgálatok sem derítenek fényt a véres vizelet okára, az urológus cystoscópiát, vagyis hólyagtükrözést végez.

Előzzük meg a bajtA véres vizelet bármely életkorban előfordulhat, de férfiak és nők között eltérő a megjelenés gyakorisága. Fiatalabb korban a hölgyeknél gyakoribb, elsősorban a gyulladásos betegségek nagyobb előfordulása miatt, míg 40 év felett a nemek aránya megfordul, itt már a férfiaknál 3-4-szer nagyobb a vérvizelést okozó daganatos betegségek száma” – mondják a szakemberek. Amit tehetünk húgyutaink egészsége érdekében, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatok adta lehetőségeket.„Tekintettel arra, hogy a daganatos betegségek a kor előrehaladtával gyakoribbá válnak, 35–40 év felett néhány évente ismételt hasi ultrahang-vizsgálattal a vérvizelés megjelenése előtt kimutatható lehet a daganat. A korai felismerés, mint minden daganatnál, itt is megkönnyíti a felépülést. A vérvizelés minél koraibb észlelésére szintén javasolható a gyors és egyszerű évenkénti vizeletvizsgálat” – tanácsolják a szakorvosok.