Dr. Novák Hunor a legnagyobb tisztelettel kritizálja dr. Gyarmati Andrea tanácsát a gyermekek lázcsillapításával kapcsolatban: „Modern orvosi szemmel vállalhatatlan” – írta az orvos. 

Dr. Novák Hunor nem először kritizálja dr. Gyarmati Andrea tanácsait. Legutóbb a tejfogyasztással kapcsolatos tévhiteket oszlatta el Facebook-oldalán, most pedig az orvosnő lázcsillapítással kapcsolatos írását cáfolja.

Dr. Novák Hunor figyelmeztet, dr. Gyarmati Andrea lázcsillapítási tanácsa elavultForrás: Dr. Novák Hunor

„Nem szeretnék senkit sem megbántani, és tisztelem azt, amit dr. Gyarmati Andrea elért. Az is nyilvánvaló, hogy senki nem akar rosszat a gyerekeknek, szülőknek, ez egészen biztosan nem vezérel egy orvost sem. De fel kell hívni arra a figyelmet, nem dughatjuk földbe a fejünket: minden orvosnak óriási felelőssége van abban, hogy valós, megalapozott és korszerű információkat terjesszen – sajnos ahogy a tejfogyasztás kapcsán, úgy a láz kapcsán is valótlan információk jelentek meg az oldalán. (...) Gyarmati doktornő január 13-i bejegyzésében azt írja, hogy »Nem szabad hagyni, hogy a gyerek hőmérséklete túl magasra szökjön«, és a lázat mielőbb csillapítani kell. Írásában a hűtőfürdőztetést népszerűsíti, ezt írja: »A gyerek feküdjön legalább tíz, de inkább tizenöt percig ebben a vízben – ordítása és vacogása ellenére (...)! És vigyél órát magaddal a fürdőszobába, mert ha a gyerek reszket és ordít, elveszíted az időérzékedet, és minden perc hosszú óráknak tűnik!«

Természetesen a fenti módszer, hogy miközben a gyerek üvölt, reszket a félelemtől hűtőfürdőzés közben, stopperrel mérve várjuk meg a 15 percet, modern orvosi szemmel vállalhatatlan, és se szülőnek, se gyermeknek nem kívánom, hogy egy ilyen rettenetes élményt átéljen – ráadásul teljesen feleslegesen. A hűtőfürdőt ilyen esetekben évtizedek óta nem javasolják külföldön, de a lassan 10 éve megjelent magyar gyermekgyógyászati lázcsillapítási protokoll sem ajánlja, amit pedig minden gyermekorvosnak követnie kellene! Az sem igaz, hogy nem szabad hagyni, hogy magasra szökjön a gyermek láza. Ezek a tévhitek, régi gyakorlatok persze elterjedtek hazánkban és nehezen kopnak ki a mindennapokból.

Nagyon fontos volna, hogy szokások, egyéni vélemények helyett a tudományos bizonyítékon alapuló irányelveket hirdesse és kövesse minden orvos” – írta dr. Novák Hunor.