Ahol a vécé a fürdőszobában van, ott bizony a baktériumok is elszaporodnak és szétterjednek olyan tárgyakon, amelyeken nem akarnánk mondjuk székletet találni.

Ha az illemhely és a fürdőszoba egyben van, akkor bizony sok baktérium szóródhat szét és tapadhat olyan tárgyakra, amelyeknek éppen az lenne a dolguk, hogy letisztítsák rólunk a különböző szennyeződéseket. Ezek közül az egyik leggusztustalanabb a fogkefe lehetséges „koszolódása”. Ezeknek a sörtéi és a nedves terület tökéletes táptalaja a baktériumok szaporodásának és megtapadásának. A WC öblítése során ugyanis mindenfelé repkednek a baktériumok, így bizony a fogkefére is kerülnek. Ez pedig nemcsak gusztustalan, de akár nagyon veszélyes is lehet. E. coli baktériummal is fertőződhetünk ilyen módon, főként, ha nem egyedül élünk, hiszen akkor mások baktériumai kerülnek a fogkefénkre.

A fogkefe szennyeződése nemcsak gusztustalan, de veszélyes isForrás: Thinkstock

Egy 2015-ös kutatás szerint ha a fogkefe és a vécé közel vannak egymáshoz, akkor 60 százalék az esély arra, hogy széklettel szennyezett a kefe. A fő gond persze nem az, ha valaki a saját baktériumait szétteríti – csak gusztustalan–, de a közös, több személy által használt fürdőszobák esetén sok ember baktériumai keverednek, ami már komoly veszélyt jelent. Sajnos azok sem lélegezhetnek fel, akik a fogkeféjük fejét műanyag burkolattal védik, ez ugyanis nem elegendő a baktériumok távoltartására, ellenben remek környezetet biztosít a szaporodásukhoz. Ha lehet, öblítés előtt hajtsuk le a vécé fedelét, és olyan helyen tartsuk a fogkefét, ahol védettebb a szétszóródó baktériumokkal szemben, de meg tud száradni – írja a The Sun