Mennyit isznak a magyarok? Felmérés készült a folyadékbevitelünkről

ivás magyarok felmérés folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Országos kutatásban vizsgálták a hazai fogyasztók folyadékbevitellel kapcsolatos szokásait és ismereteit: a többségük a szükségesnél kevesebbet iszik, habár tudja, hogy mennyit kellene. 

A magyar fogyasztók többsége, tízből hat felnőtt – saját megítélése szerint – odafigyel a napi folyadékbevitelére és csupán a válaszadók tizede nem törődik ezzel. E téren a nemek között nincs különbség, ám az életkor előrehaladtával nő a tudatosság, ami ráadásul a településmérettel is összefüggésben van.

Kevesebbet iszunk, mint kellene Forrás: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy míg az 50 éven felüliek 65 százaléka figyel oda a folyadékfogyasztására, addig a 18–29 éves korosztályban, valamint a községekben és falvakban kisebbségben van a tudatosak tábora – egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült.

Mennyit isznak a magyarok? Forrás: Laufer Flóra

Azok, akik odafigyelnek a folyadékbevitelre, praktikákat is alkalmaznak: mindig hordanak maguknál valamilyen innivalót, vagy kiteszik szem elé, a válaszadók több mint harmada pedig a munkahelyére (is) visz magával innivalót.

Minden második megkérdezett ismeri a szinte már unalomig ismételt ajánlott folyadékbeviteli mennyiséget, vagyis azt, hogy

a felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk.

Nemek szerinti bontásban e téren a nők bizonyultak tájékozottabbnak.


A többség mégis kevesebbet iszik az ajánlottnál:

összességében átlagosan napi kb. 2 liter folyadékot fogyasztanak a megkérdezettek;

a férfiak 2,2, a nők 1,8 litert. A válaszadó nők fele, a férfiak negyede ráadásul legfeljebb 1,5 litert iszik naponta. Mindezzel összhangban van a megkérdezettek folyadékbevitelének saját megítélése is: a válaszadók fele véli úgy, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyaszt.

Bár a hűvösebb hónapokban kevésbé érezhetjük szomjasnak magunkat, ne hagyjuk magunkat becsapni

Felmérés készült a folyadékbevitelünkről Forrás: Laufer Flóra

A szükségesnél kisebb folyadékfogyasztás részben azzal magyarázható, hogy nem tartjuk számon a bevitt mennyiséget.

Tízből mindössze csak egy ember számolja, hogy mennyit iszik,

okostelefonos alkalmazás segítségével pedig csak a válaszadók 1%-a próbálja követni folyadékfogyasztását. „Bonyolult méricskélés helyett elég annyit megjegyezni, hogy naponta 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt” – mondja Szűcs Zsuzsanna. „Ebből a mennyiségből legalább 5 pohár legyen víz, a maradék hármon osztozhatnak az egyéb innivalók, például a teák, gyümölcslevek, tejes vagy növényi alapú italok és alkalmanként az üdítők.”

Mennyit isznak a magyarok? Felmérés készült a folyadékbevitelünkről Forrás: Laufer Flóra

A folyadékbevitel során az ételeinknek is fontos szerep jut, és ez viszonylag közismert is. A válaszadók több mint kétharmada tudja, hogy a szervezetünkbe kerülő víz mintegy 70%-át italokból, 30%-át ételekből szerezzük. A fővárosban élők és a felsőfokú végzettségűek vannak leginkább tisztában ezzel, viszont nincs érdemi különbség a nők és férfiak vélekedése között. „Számos étel járulhat hozzá a napi folyadékbevitelünkhöz, ebből a szempontból a leveseken túl a mártások, főzelékek, továbbá a zöldségfélék és a gyümölcsök fogyasztása emelhető ki” – teszi hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.