Diabulimia: a cukorbetegséghez társuló étkezési zavar

Forrás: Thinkstock -
étkezési zavar diabulimia nők inzulin cukorbetegség bulimia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen ismerik a cukorbetegségnél fellépő étkezési zavart, a diabulimiát. A veszélyes betegség a páciens életét is veszélyeztetheti.

A 15–30 év közötti, 1-es típusú cukorbeteg nőket érinti főként a diabulimia, azaz a cukorbetegeknél fellépő étkezési zavar – írja az Egészség.hu.

Azonnal kezelni kell a diabulimiát Forrás: Thinkstock

A betegek úgy vélik, hogy az inzulininjekcióktól híznak, így azok egy részét kihagyják. Ezután megemelkedik a vércukorszintjük, megnő a vizelet mennyisége és cukortartalma is. Mindez azért érdekes, mert így a vizelettel elveszített kalóriamennyiség napi 400–800 kcal is lehet.

Tünetei lehetnek a beteg acetonos lehelete, valamint a vérben és a vizeletben megjelenő cukor. A betegség rendkívül veszélyes, felgyorsulhat a szövődmények kialakulása, például a retinopátiáé és a neuropátiáé. A retinopátia következtében egy éven belül teljes vakság alakulhat ki.

Az orvosok szerint nem ajánlatos nyitott szemmel tüsszentenihttp://www.life.hu/drlife/20190328-az-orvosok-szerint-nem-ajanlatos-nyitott-szemmel-tusszenteni.htmlHa megfigyeljük, az esetek száz százalékában csukott szemmel tüsszentünk. Ha nyitott szemmel szeretnénk ezt megtenni, nagy erőfeszítésünkbe kerül, az orvosok szerint pedig nem is ajánlatos ezt megtenni. Dr. Life--Napokkal a diplomaosztó után elhunyt a súlyos beteg egyetemistahttp://www.life.hu/drlife/20190328-napokkal-a-diplomaoszto-utan-elhunyt-a-sulyos-beteg-egyetemista.htmlNéhány nappal a diploma átvétele után elhunyt egy 25 éves Fülöp-szigeteki egyetemista. Dr. LifeOrigoMick Jagger betegsége miatt elhalasztja turnéját a Rolling Stoneshttp://www.life.hu/drlife/20190331-mick-jagger-betegsege-miatt-elhalasztja-turnejat-a-rolling-stones-zenekar.htmlMick Jagger betegsége miatt elhalasztja észak-amerikai turnéját a Rolling Stones. A hírt a legendás együttes szombaton tette közzé honlapján és a Facebookon.Dr. Life--Sokak szerint a piercing csökkentheti a migrén tüneteithttp://www.life.hu/drlife/20190329-sokak-szerint-a-piercing-csokkentheti-a-migren-tuneteit.htmlÁllítják, hogy bizonyos testrészekre tetetett piercingek csökkenthetik például a migrén kellemetlen tüneteit vagy épp a menstruációs fájdalmat. Dr. LifeOrigoEgy kolumbiai nő gyermekének saját, növekvő ikertestvére volt a hasábanhttp://www.life.hu/drlife/20190329-egy-komumbiai-no-gyermekenek-sajat-novekvo-ikretestvere-volt-a-hasaban.htmlAmi az első felvételek alapján csak egy cisztának tűnt az egészséges baba hasában, arról kiderült, hogy valójában a saját ikertestvére nem kifejlett, de még növekvő teste az. Dr. LifeThinkstockAz energiaital zabálhatta fel a tanár nyelvéthttp://www.life.hu/drlife/20190329-az-energiaital-zabalhatta-fel-a-tanar-nyelvet.htmlSzinte sokkoló képet töltött fel egy Facebook-csoportba Dan Royals, az Ázsiában élő ausztrál tanár. Állítja: a napi 6 elfogyasztott energiaital elkezdte felzabálni a nyelvét. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.