Német űrkutatók 16.500 eurót ajánlanak azoknak az önkénteseknek, akik vállalják, hogy az elkövetkező 2 hónapot ágyban töltik. Tanulmányozni akarják ugyanis a súlytalanság, azaz a mikrogravitáció emberi testre gyakorolt hatásait. 

A mikrogravitáció, azaz a súlytalanság emberi testre gyakorolt hatásait akarják tanulmányozni német űrkutatók. Éppen ezért 12 férfi és 12 női önkéntest keresnek, akiknek 2 hónapig ágyban kell feküdniük. 

A DW.com cikke szerint ez alatt az idő alatt a tisztálkodást, a mosdóhasználatot és a szórakozást is az ágyban fekve kell megoldaniuk a kölni German Aerospace Centerben. Az ágyakat 6 fokos szögben megdöntik az önkéntesek feje felé, így szimulálva, hogy a súlytalanság állapotában a test folyadékai máshogy áramlanak a testünkben. 

Számos mellékhatással járhat a huzamosabb ideig fellépő súlytalanságForrás: AFP/Maxim Marmur

Az önkénteseket egyszemélyes szobákban helyezik el, az első csoport március 25-én kezdte a kísérletet, szeptemberre azonban még várnak jelentkezőket. A súlytalanság állapotában egyébként felléphet izomgyengeség, izomsorvadás, fejfájás, szédülés, csökkenhetnek a kardiovaszkuláris funkciók is. Ezen kívül gyengülhet az immunrendszer, hátfájás léphet fel, de a fülfájás és a puffadt arc is gyakori jelenség. Mindezekért több mint 5 millió forintot kapnak a jelentkezők.