Diabulimia: a cukorbetegséghez társuló étkezési zavar

Forrás: Thinkstock -
étkezési zavar diabulimia nők inzulin cukorbetegség bulimia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen ismerik a cukorbetegségnél fellépő étkezési zavart, a diabulimiát. A veszélyes betegség a páciens életét is veszélyeztetheti.

A 15–30 év közötti, 1-es típusú cukorbeteg nőket érinti főként a diabulimia, azaz a cukorbetegeknél fellépő étkezési zavar – írja az Egészség.hu.

Azonnal kezelni kell a diabulimiát Forrás: Thinkstock

A betegek úgy vélik, hogy az inzulininjekcióktól híznak, így azok egy részét kihagyják. Ezután megemelkedik a vércukorszintjük, megnő a vizelet mennyisége és cukortartalma is. Mindez azért érdekes, mert így a vizelettel elveszített kalóriamennyiség napi 400–800 kcal is lehet.

Tünetei lehetnek a beteg acetonos lehelete, valamint a vérben és a vizeletben megjelenő cukor. A betegség rendkívül veszélyes, felgyorsulhat a szövődmények kialakulása, például a retinopátiáé és a neuropátiáé. A retinopátia következtében egy éven belül teljes vakság alakulhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.