Így távolítsd el helyesen a kullancsot

Forrás: commons.wikimedia.org -
rovar vérszívó kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már elkezdődött a kullancsszezon, ezért most a kirándulóknak eláruljuk, mit is kell tenniük akkor, ha kullancsot találnak magukban.

Fogj egy csipeszt, majd óvatosan ragadd meg a kullancsot minél közelebb a bőrödhöz, és lassú, de határozott, folyamatos mozdulattal, egyenes irányban húzd ki. Ha elég hosszúak a körmeid, akkor azokkal is elvégezheted ezt a műveletet, sőt akár bicskával is lenyisszanthatod, mert még ez is jobb annál, mintha sokáig benned maradna.

Minél előbb szedd ki a kullancsot Forrás: commons.wikimedia.org

Ha beleszakadna, akkor se ijedj meg, az ugyanis csak az állkapcsa, ami benned marad. A Ripost azt írja, csupán a rágószervtől nem fertőződik tovább. Mosd ki a sebet szappanos vízzel és fertőtlenítsd. Amennyiben sokáig bent maradna, sebésszel távolíttasd el, nehogy gyulladást okozzon.

Az eltávolítás után mindenképp fertőtlenítsd a sebet, a legjobb, ha jódos oldattal vagy alkoholos vattával teszed. Ezt követően egy pici pirosodás fog látszódni a bőrön, de ez teljesen természetes, nem kell megijedni tőle.

Amennyiben azonban néhány héten belül lázat, bőrkiütést, kör alakú halvány pírt tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.