A naptejben lévő vegyületek akár a véráramunkba is bejuthatnak

vegyület vér kutatás naptej szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki figyel a bőre egészségére, naptejjel keni be magát, amikor strandolni indul. Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerügyi hatóság 24 fős vizsgálatot végzett, ahol kiderült, hogy tartós – néhány napi – használat estén már a szervezetben is kimutathatók a naptejben fellelhető vegyületek.

Avobenzont, oxibenzont, oktokrilént is találtak az FDA, azaz az amerikai gyógyszerügyi hatóság kutatói annak a 24 tesztalanynak a szervezetében, akiknél azt vizsgálták, hogy a naptejekben lévő vegyületek bejuthatnak-e a véráramba.

Új kutatást végeztek a naptej hatásaira vonatkozóan Forrás: Thinkstock

A Newsweek.com cikke szerint 12 férfi és 12 nő 4 napon keresztül naponta 4-szer kente be teste 75 százalékát naptejjel vagy napolajjal. Napsugárzásnak is kitették az alanyokat, 30-szor vettek tőlük vérmintát. Ebből kiderült, hogy többek között az említett vegyületeket is kimutatták a szervezetükben.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ez még nem ok a riadalomra, nem jelenti azt, hogy ezek károsak lennének a szervezetünkre, de további vizsgálatokra van szükség ezzel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.