Annak, ha feszültebb vagy az átlagosnál, számos oka lehet. Érdemes viszonylag gyorsan rájönni, mi állhat a háttérben, hiszen csakis akkor tudunk kiutat találni ebből a kellemetlen helyzetből, ha pontosan ismerjük a kiváltó okokat. Lássuk a leggyakoribbakat!

1. Menstruálsz vagy nemsokára fogsz? 

Persze, viccesen hangzik, hogy már az indokolatlan feszültséget, hangulatingadozást is a menstruáció számlájára írjuk, pedig nem teljesen légből kapott gondolatok ezek. Hallottál már a PMS-ről, azaz a premenstruációs szindrómáról? Valójában arról van szó, hogy a menzesz előtt 7-10 nappal a ciklusodat szabályozó hormonok egyensúlya felborul. Ennek következtében számos tünettel szembesülhetsz ezekben a napokban: fejfájás, hangulatingadozás, ingerlékenység, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalmak, bőrproblémák. Mindezt a szervezetben lévő női hormonok szintjének változása okozza, a tünetek pedig néhány napig érzelmi hullámvasútra ültethetnek fel. Ha te is szenvedsz ettől, érdemes életmódot váltanod: mozogj rendszeresen, táplálkozz egészségesebben, kerüld a túlzottan fűszeres és zsíros ételeket, a koffeint, valamint a szénsavas üdítőitalokat, és relaxálj minél többet! A barátcserje-kivonatot tartalmazó készítmények segítségedre lehetnek a tünetek csökkentésében.

A premenstruációs szindróma puffadást, alhasi fájdalmakat is okozhatForrás: Shutterstock

2. Depresszió vagy pajzsmirigy-túlműködés? 

Amikor valaki már hosszú ideje feszült, és szinte képtelen akár egy percre is megnyugodni, lecsendesedni, való igaz, hogy ebben gyakran a depresszió a ludas. Ám nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben – bár kétségkívül ez a legjellemzőbb kiváltó ok. Az igazság azonban az, hogy nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor ugyanis a pajzsmirigy hormonjainak szintje megnő, ennek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: felgyorsul az anyagcsere, az emésztés, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet, fokozott izzadás jelentkezhet, továbbá az idegesség, illetve az álmatlanság szintén gyakori velejárója ennek a problémának.

Nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapototForrás: Shutterstock

3. Stresszes életmód 

Tegye fel a kezét, aki úgy érzi, hogy a stressz ez idáig elkerülte őt?! Az erőnkön, saját vállalásainkon túlmutató felelősségi körök, a munkahelyi és otthoni megfelelési kényszer, az időre el nem intézett, majd ránk zúduló feladatok tömkelege mind-mind rátelepednek a lelkünkre, és megnehezítik számunkra a hétköznapokat. Hosszú távon ingerlékennyé válhatunk, a bennünk lévő feszültségnek pedig előbb-utóbb utat kell törnie, és valamilyen szelepen keresztül távoznia kell belőlünk, ellenkező esetben teljesen megbetegítheti a szervezetünket. Éppen ezért fontos, hogy az, aki úgy érzi, stresszesek a mindennapjai, találjon magának egy „szelepet", amin keresztül időről időre levezetheti a feszültséget, még mielőtt az komolyabb bajt okozna. Ez lehet a sport vagy valamilyen hobbi: a lényeg, hogy élvezzük minden percét, és saját magunkért, a saját örömünkre végezzünk valamilyen tevékenységet.
Abban az esetben, ha úgy érezzük, hosszú távon feszültek és ingerlékenyek vagyunk, tartsunk önvizsgálatot, és próbáljunk meg rájönni, mi állhat a háttérben. Egy ponton érdemes szakemberhez fordulni segítségért, mert hosszú távon ez az állapot nem tartható fenn anélkül, hogy kárunk származna belőle.