A pajzsmirigybetegeknek segíthet az MTA világító egere

betegség Magyar Tudományos Akadémia MTA egér pajzsmirigy világító egér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megkapta a magyar és európai uniós szabadalmat az a különleges egértörzs, amelyet az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében hoztak létre a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával. Az egér sejtjei világítanak, ha a pajzsmirigyhormonok hatni kezdenek az állat szervezetében.

A pajzsmirigyhormon az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer világszerte. Ha ugyanis kevés van belőle a szervezetben, akkor lomhábban ver a szív, folyamatos fáradtság és rossz hangulat lesz úrrá az emberen, gondolkodása lelassul, hízásnak indul, és gyakran még akkor is fázik, amikor másoknak már melegük van. De a túl sok hormon sem jó: jelentősen felgyorsult szívműködést, heves szívdobogást, idegességet és fokozott izzadást eredményezhet.

Az orvostudomány számára fontos lenne alaposabban megérteni, hogyan hatnak ezek a létfontosságú hormonok a szervezetben. A probléma az, hogy habár a vérben a pajzsmirigyhormonok szintje viszonylag állandó, a szövetekben egy adott időben nagyon eltérő lehet, és a kutatások, illetve gyógyszerfejlesztések során ezt valahogy mérni kellene – olvasható az MTA szerdai közleményében.
Az MTA Freund Tamás vezette Kísérleti Orvostudományi Intézetében az alapkutatástól az innovációig ívelő megoldást találtak a fenti problémára. Fekete Csaba, Gereben Balázs és kollégáik egy "ügyes genetikai módszerhez" folyamodtak: kísérleti egerek génjeit úgy módosították, hogy az élő állatok szövetei a pajzsmirigyhormonok hatására fényt bocsátanak ki.

Világító egér segíthet a pajzsmirigybetegeknek (Képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

Így született meg a THAI egérmodell, amelyekben a kibocsátott fény intenzitása a pajzsmirigyhormon-hatással arányos. Így már nemcsak a vérben található pajzsmirigyhormon mennyisége vizsgálható, hanem az is, hogy az egyes szövetekben, szervekben hogyan változik a pajzsmirigyhormonok szintje.(Az egértörzs neve a Thyroid Hormone Action Indicator, vagyis pajzsmirigyhormonhatás-indikátor kifejezésből ered.)

A THAI egérvonal előállítása után a felfedező kutatások tapasztalatai alapján a kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy az egértörzs hasznos segítséget nyújthat gyógyszercégeknek pajzsmirigyhormonhoz hasonló hatású gyógyszermolekulák fejlesztése során. Ezért 4 évvel ezelőtt elindították a THAI egér szabadalmaztatását. Többéves munkájuk eredményeként az egérmodell idén megkapta a magyar és az európai uniós szabadalmat is. Az Egyesült Államokban még zajlik a szabadalmaztatási eljárás. A kutatók jelenleg a szabadalom értékesítésén dolgoznak.

A pajzsmirigyhormonok a test számos más szövetéhez hasonlóan fontos szerepet játszanak az agy sejtjeinek fejlődésében, anyagcseréjében és normál működésének fenntartásában is. Ezért a kutatást a Nemzeti Agykutatási Program is támogatta – közölte az MTA.

Mel B kórházba került: elvesztette látását a jobb szemérehttp://www.life.hu/drlife/20190520-mel-b-korhazba-kerult-elvesztette-latasat-a-jobb-szemere.htmlMelanie Brown, vagyis Mel B kórházba került, miután jobb szemére teljesen elvesztette látását. Dr. Life--Szakértők azt ajánlják, ne mossuk meg az arcunkat zuhanyzás közbenhttp://www.life.hu/drlife/20190517-szakertok-azt-ajanljak-ne-mossuk-meg-az-arcunkat-zuhanyzas-kozben.htmlSzakemberek szerint nem ajánlott megmosni az arcunkat zuhanyzás közben. Dr. LifeOrigoAz antihisztamin miatt is lehet fájdalmas a szex (18+)http://www.life.hu/drlife/20190514-az-antihisztamin-miatt-is-lehet-fajdalmas-a-szex.htmlÁllítják, a szénanátha ellen használt antihisztaminok is tönkretehetik a szexuális életünket. Dr. LifeOrigoJanszky Gábor Sven jövőkutató szerint 10 év múlva eltűnik a megfázáshttp://www.life.hu/drlife/20190517-janszky-gabor-sven-jovokutato-szerint-10-ev-mulva-eltunik-a-megfazas.htmlA magyar származású jövőkutató, Janszky Gábor Sven azt állítja, hogy 10 év múlva már nem kell kúrálnunk a megfázást, hiszen teljesen eltűnik az életünkből. Azt is elárulta, hogyan. Dr. LifeOrigoKautzky Armand életveszélybe került egy méhcsípés miatthttp://www.life.hu/drlife/20190517-kautzky-armand-eletveszelybe-kerult-egy-mehcsipes-miatt.htmlMéhcsípéstől kapott allergiás sokkot Kautzky Armand. Dr. Life--Kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20190518-ketszazotvenezer-sulyosan-kover-ember-el-magyarorszagon-sebeszi-kezeles-segithet-rajtuk.htmlMagyarországon mintegy kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él, rajtuk a diéta vagy a mozgás már nem segíthet, kizárólag a sebészeti kezelés – írta a Magyar Hírlap szombaton. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.