Több fájdalomcsillapító is vényköteles lesz a jövőben. Azt még egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely ibuproféntartalmú készítmények lesznek vénykötelesek, ahogyan azt sem, hogy ez eredményez-e tömeges felvásárlást. 

„Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást. Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is” – tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mely készítmények lesznek vénykötelesek és azt sem, hogy pontosan mikor.

A lap szerint csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Több népszerű fájdalomcsillapító is vényköteles lehet a közeljövőbenForrás: MTI/Varga György

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója szerint jó lenne tudni, hogy mikortól lép életbe az új rendelet, hiszen a gyógyszertáraknak erre fel kell készülniük. 

Tömeges felvásárlásra is lehet számítani, de az is lehet, hogy a korlátozás miatt csökken majd a kereslet.