Tegye fel a kezét az, akinek még soha nem volt szájüregi problémája! A szájnyálkahártya gyulladása, bármilyen furcsa is, mindenkit érint: van, akit élete során csak néhányszor, míg mások rendszeresen küzdenek ezzel. De nézzük, mik állhatnak a betegség háttérben és hogyan kerülhetjük el, hogy fájdalmassá váljon.

A szájüreg megbetegedéseinek számos formája lehet. Leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia felelős a problémákért, de sok esetben a fogak rossz állapota, a dohányzás, egy félresikerült harapás vagy egyéb betegségek – például vesebetegség, cukorbetegség, daganatos megbetegedések – is a kiváltó okok között szerepelhetnek. Az is előfordulhat, hogy a gyulladás kialakulásának a hátterében vashiány vagy valamilyen vitaminhiány áll.

A szájnyálkahártya gyulladása bárkit érinthet, kialakulásának számos különböző oka lehetForrás: Shutterstock

A 3 leggyakoribb szájbetegség

Afta. Kinek ne lenne ismerős ez az apró, de annál nagyobb fájdalommal járó, gyulladásos udvarral körülvett hámhiány, ami elsősorban a szájüregben figyelhető meg, de az ajkakon, a szájpadon, a nyelven és a garat nyálkahártyáján is előfordulhat. Az afta a kialakulását követően nagyjából 4–10 napig keseríti meg az életünket. Ezek az apró kis pattanásszerű képződmények igen érzékenyek a forró ételekre, italokra, dörzsölésre. Az afta kezelése a megfelelő szájhigiénia fenntartásával, fertőtlenítő ecseteléssel vagy gyulladáscsökkentő szájöblítő oldattal történik.

Herpeszfertőzés. Az ajkakon vagy nem ritkán a száj nyálkahártyáján megjelenő herpeszeket a Herpes simplex nevű vírus okozza. A vörös színű, égő, viszkető, gombostűfejnyi hólyagok átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A hólyagok néhány nap alatt megnyílnak, a helyükön fájdalmas, nehezen gyógyuló seb marad vissza. A legyengült immunrendszer nagy szerepet játszik a herpeszvírusok megjelenésében, így a kezelés során fontos az immunrendszer erősítése, illetve a megfelelő szájhigiénia fenntartása, emellett helyileg alkalmazható krémek rendszeres használata. A teljes gyógyulás 7–14 nap után várható.

A legyengült immunrendszer nagy szerepet játszik a herpeszvírusok megjelenésébenForrás: Shutterstock

Szájnyálkahártya-gyulladás. A szájnyálkahártya gyulladását a leggyakrabban vírusfertőzés okozza, de nem ritka a bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve a különböző gyógyszerek – például antibiotikumok –, hiánybetegségek, fennálló krónikus betegségek vagy helyi sérülések okozta gyulladás sem. A betegség fertőző is lehet, ami főleg cseppfertőzés útján terjed, így ebben az időszakban különösen fontos a gyakori kézmosás. A szájnyálkahártya-gyulladás lefolyása alatt afták jelentkezhetnek, amelyek kifakadnak, kifekélyesednek, illetve megjelenhet kellemetlen szájszag, felső légúti hurut, valamint a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak (ilyen például a kisgyermekeket érintő száj-kéz-láb betegség). A szájnyálkahártya-gyulladás igen fájdalmas lehet, de fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő szájöblítőkkel való kezeléssel, illetve a megfelelő szájhigiénia betartásával sokat javíthatunk a helyzeten.

Láthatjuk tehát, hogy összességében bármilyen szájüregi gyulladással, megbetegedéssel állunk szemben, kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia betartása. A rendszeres fogászati ellenőrzésekkel komolyabb bajokat is megelőzhetünk, illetve a különböző fertőtlenítő ecsetelők és szájöblítő oldatok is nagy segítségünkre lehetnek egyes problémák kezelésében.