Hosszú út vezetett idáig, de Máté végre teljes életet élhet. Ő az első gyermek, aki hazánkban esett át szívátültetésen. 

Máté az első gyermek, aki itthon esett át szívátültetésen. A fiú most pontosan ugyanúgy élhet, mint a kortársai, de ezért sokat kellett szenvednie. Neki és a szüleinek is, ugyanis Máté néhai bátyjának, Tibinek a szíve sem volt tökéletes. Akkor az orvostudomány még nem tartott ott, hogy a gyermek életét megmentsék, de Mátéét már sikerült.

Máté teljes életet élhet az átültetés után – Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

„Tibike 8 éves volt, amikor kiderült, hogy szívizomgyulladása van – mondta a Blikknek az anya. – Kiderült, hogy csak egy új szívvel élhetné túl, de a hazai orvostudomány akkor még nem tudott erre megoldást találni, nem volt még itthon gyermek-szívátültetés. Egy halvány reményt jelentett a szívklinika, de donor hiányában ott sem tudták megmenteni a kisfiunkat, végleg elbúcsúztunk tőle." Máté három évvel később született, de kiderült, hogy az ő szíve is rendetlenkedik. „Máté szíve sem teljesen egészséges, a két pitvar közötti fal nem záródott. Hiába műtötték meg, a szerv csak az alapvető életfunkciókat volt képes ellátni,  a kisfiunk nem hízott, nem nőtt megfelelően" – mondta Máté édesanyja. A fiú műszívet kapott: 264 napot élt vele, mire megtörtént az átültetés.
A transzplantáció sikeres volt, tőlünk zengtek a híradók, örültünk, hogy minden rendben van. Ma már teljes életet élünk, és mind nagyon hálásak vagyunk: a szívátültetés tíz éve történt, Máté felnőtt, igazi kamasz. Láttuk rajta, hogy mindig olyan gyerek akart lenni, mint a többiek, és most végre eljött ez az idő"  – árulta el az anyuka. Máté végre teljes életet élhet, éppen pályaválasztás előtt áll: informatikusnak készül. „Minden transzplantáció arról szól, hogy ugyanolyan életet élhet a gyermek vagy a felnőtt, mint a betegsége előtt. Annyi év után végre érezzük ezt mi is: nagyon sok sorstársunkkal tartjuk a kapcsolatot, 2011 óta transzplantáción átesett gyerekekkel nyaralunk. Idén épp ott lesz Máté szülinapja is: körülbelül 200 ember ünnepli majd őt" – tette hozzá az anya.