A nyilvános vécék használata nem tartozik az ember kedvenc tevékenységei közé. A nagy többség soha nem ülne rá az ülőkére, ám egy klinikai mikrobiológus szerint ez nagy hiba. 

Különböző taktikák léteznek arra, hogy bizalomgerjesztőbbé tegyük a nyilvános vécéket. Egy biztos: az ülőkéhez senki nem szeret hozzáérni. Van, aki vécépapírral fedi le cseréptetőszerűen, a legtöbben pedig talán a fölékucorodós taktikát választják. 

A The Sun cikke szerint Primrose Freestone klinikai mikrobiológus elmondta, hogy erre semmi szükség. Amikor a test a kagyló fölé kucorodik, az izmok megfeszülnek, így nehezebbé válik az ürítés. Az is előfordul, hogy a húgyhólyag nem ürül ki teljesen. 

Ijesztőek lehetnek a nyilvános vécékForrás: Shutterstock

Szerinte probléma akkor lehet, ha a nemi szervek közvetlenül érintkeznek az ülőkével, vagy akkor, ha egy nyílt seb található a nemi szervek környékén vagy a lábon. A baktériumok ugyanis ezen keresztül juthatnak be legkönnyebben a testbe. A többit könnyebben legyőzi az immunrendszer. 

Egy vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy a legfertőzöttebb rész a kagyló fölötti levegő, ugyanis a legtöbben az öblítéskor sem csukják le az ülőke tetejét, ilyenkor pedig számos baktérium és fekáliarészecske távozik a levegőbe. Tanácsos tehát mindig lezárt vécével öblíteni.