Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne látott volna még életében sajtmaradványokkal ellepett sajtreszelőt. Azt talán már kevesebben tudják, hogy ha ezek után nincs alaposan megtisztítva, baktériumok telepedhetnek meg rajta, amit a következő használatnál már az ételre is átvihetünk. 

Ezek után már nem kérdés, hogy miért van szükség alapos tisztításra. Egyszerűbb eset, ha azonnal a használat után mossuk el, de az öblítés ekkor sem elég, viszont egy átlagos szivacs és tisztítószer azért már megbirkózik vele. Ha viszont már valamennyi sajt rászáradt, akkor a következőket teheted. 

A sajtreszelőt alaposan tisztítsd meg minden használat utánForrás: Shutterstock
  • Először is áztasd be meleg vízbe legalább öt percre.
  • Ezután vesd be nagyanyáink kedvenc tisztítószerét, a szódabikarbónát. Márts bele egy fogkefét vagy egy hagyományos konyhai tisztítókefét és alaposan dörzsöld át vele a sajtreszelőt. Ez eltávolítja az odaszáradt ételmaradványokat és fertőtlenít is.
  • Szintén fertőtlenítő hatású szer – nem csak belsőleg – a citrom. Vágj félbe egyet, és a beáztatott sajtreszelőt alaposan mosd át vele. Ezzel is hasonló hatást tudsz elérni, de néha a két módszert egyidejűleg is bevetheted.