A nyári hónapokban az allergiások gyakran szenvednek tüsszögéstől és viszkető érzéstől. Ha a hétköznapi tünetek rosszabbra fordulnak, az allergiás reakciók gyorsan anafilaxiába csaphatnak át. Ez pedig akár végzetes is lehet. Összeállításunkból fény derül néhány megdöbbentő adatra és egy megrázó esetet is megosztunk veletek.

 

A félelmetes szó: anafilaxia  

„Az anafilaxia nem más, mint egy allergiás reakció, amely viszketést, kiütéseket, orr- és szemtüneteket, légzési nehézséget, köhögést, hányingert, feledékenységet, ájulást, végső esetben pedig akár halált is okozhat” – mondja dr. Jill Poole, a Nebraskai Orvosi Egyetem belgyógyásza. Az anafilaxia leggyakoribb oka rovarcsípés, valamint étel- és latexallergia. A nyári hónapokban mindhárom kiváltó okkal gyakrabban találkozhatunk, mint az év többi időszakában. Mi most az első két típusra koncentrálunk.

Dr. Poole szerint az anafilaxiáról gyakran esik szó orvosi körökben, ugyanis az allergiás megbetegedések száma folyamatosan növekszik.

A nyári hónapokban az allergiások gyakran szenvednek tüsszögéstől és viszkető érzéstőlForrás: Shutterstock

A meglévő allergiák vagy az asztma mind rizikófaktort jelenthet. Sokan nem is tudják, mennyire veszélyes rájuk a rovarcsípés, mert érzékenységük legkorábban 12 éves koruk körül derül ki, sőt a legtöbben csak húszas-harmincas éveikben tudják meg, hogy allergiások.

Az American College of Emergency Physicians adatai alapján éves szinten körülbelül 500.000 esetben keresik fel a sürgősségi betegellátó osztályokat valamilyen allergiához vagy anafilaxiához köthető tünet miatt. A félmillió beteg közül ötvenen nem lehet már segíteni. A kimondottan ételallergiákhoz köthető esetek száma eléri a 30.000-t.

Problémás ételek

„A legtöbb problémát a fenyőmag, a földimogyoró és a csonthéjasok okozzák. Emellett sokan allergiások a tejtermékekre, tojásra, tengeri herkentyűkre” – sorolja dr. Rita Cydulka, a clevelandi egyetem professzora.

Dr. Cydulka úgy látja, a nyár az ételallergiák szempontjából is kiemelt időszak. Ilyenkor többen vesznek részt fesztiválokon, ahol nem lehetünk teljesen biztosak abban, miből készült a megvásárolt étel. A doktornő most megosztja veletek az egyik tragikusan végződő esetét.

„Máig emlékszem arra a napra. Július negyedike volt. Chicagóban éltem, ügyeletes voltam aznap. Egy 23 éves férfit hoztak be, akinek földimogyoró-allergiája volt és egy bódénál vásárolt magának thai ételt. Megkérdezte, használnak-e csonthéjasokat. Azt felelték, nem. Megette az ételt. Komoly anafilaxiás sokkja lett. Ahelyett, hogy a rendezvény orvosi sátrához ment volna, inkább a saját lábán indult a kórházba. Útközben leállt a szíve.”

Nyáron gyakoribbak a ételallergiához köthető súlyos, akár életveszélyes állapotokForrás: Shutterstock
Világszerte...
– az allergiás rhinitis (nátha) a népesség 10–30%-ának nehezíti meg az életét,
– gyógyszerallergia minden tizedik embert érint,
– az elmúlt 50 évben a fejlett országokban tovább növekedett az allergiás megbetegedések száma,
– amikor egy páciens rovarcsípés miatt veszíti életét, az esetek felében semmilyen jel nem utalt korábban allergiára.

Miért van egyre több allergiás beteg?

Dr. Poole a higiénia-hipotézist emeli ki, amely szerint a nyugati országok a fejlettségnek olyan szintjét érték el, ahol már nem igazán használják a test természetes védekező rendszerét.
„Tiszta vízhez és antibiotikumokhoz férünk hozzá, emellett pedig nem találkozunk parazitákkal. Az immunrendszerünk arra lett teremtve, hogy leküzdje a betegségeket. Ha nincs semmi, ami ellen harcolhatna, macskákra, pollenre és ételre fog reagálni.”

Más elméletek azt hangsúlyozzák, hogy több házi kedvenc van az emberek otthonában, a levegő pedig szennyezettebb, mint korábban. Azoknál pedig, akiknek a szülei maguk is allergiások, nagyobb eséllyel alakul ki allergia, tehát a genetika is meghatározó.

A meglévő allergiák vagy az asztma mind rizikófaktort jelenthetForrás: Shutterstock
A nagy kalciummítosz: használ allergia ellen, vagy sem?

Bár korábban többször is lehetett hallani és olvasni a kalcium hatástalanságáról az allergiás reakciók kezelésében, a magyar köztudatban rendíthetetlenül tartja magát az elképzelés: a kalcium természetes, és kiválóan enyhíti az allergiás tüneteket. Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána.

Fő a biztonság

Mivel a rovarcsípés és az ezzel összefüggő allergia akár végzetes is lehet, érdemes megfogadnunk a következő tanácsokat:

  • Az allergiások mindig hordjanak maguknál gyógyszereket!
  • A legagresszívabb szúró állatok fatörzsek környékén élnek, ezért ezeken a helyeken óvatosan kertészkedjünk!
  • Ha kiütések jelennek meg a testünkön és nehezebben tudunk lélegezni, azonnal kérjünk segítséget!
  • Ha elkezdünk zihálni, nem elég, ha csak gyógyszerért nyúlunk. Sürgősen vegyük az irányt a legközelebbi kórház felé!
  • Kerüljük el a számunkra rázós helyzeteket! Például ha tudjuk, hogy allergiások vagyunk a méhcsípésre, kerüljük el azokat a helyeket, ahol sok méh van!
  • Hanyagoljuk az illatosított testápolók használatát!
  • Méhszezonban nem tanácsos a szabadban enni. A szabadtéri helyszínek helyett inkább a lakásban fogyasszuk el az ebédet vagy a vacsorát!
  • A szabadban ügyeljünk italainkra, mert gyakran előfordul, hogy méh repül a dobozos üdítőbe, sörbe, amit az illető megiszik, a méh pedig megcsípi.