Kiderült, tényleg szükséges-e minden nap fürödni.

Amerikában az emberek kétharmada zuhanyozik minden nap, Ausztráliában a lakosság 80 százaléka, Kínában viszont átlagosan csak heti kétszer tisztálkodnak meg alaposan. Érdemes-e tehát nap mint nap lefürdenünk? – tették fel a kérdést a Harvard Egyetem szakemberei.

Mint írják, az emberek általában három okból zuhanyoznak minden nap: aggódnak a testszaguk miatt, segíti őket a felébredésben, illetve a napi rutin fontos része.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

A túl gyakori tisztálkodás azonban árthat az egészségünknek, bőrünket ugyanis egy természetes olajréteg borítja, amely fenntartja a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát. A fürdéssel, dörzsöléssel ezt gátoljuk. Kiszáradhat a bőrünk, repedezetté válhat, és az immunrendszerünk is gyengülhet, ugyanis annak is szüksége van bizonyos számú baktériumra a tökéletes működéséhez, megerősödéséhez.

Összegezve megállapították, hogy heti néhány alkalommal elég lefürdeni, illetve akkor van szükség gyakoribb mosakodásra, ha túlságosan izzadunk, például edzés után vagy nagy melegben. Pár perces zuhany elegendő lehet, csak figyeljünk oda a hajlatainkra, például a hónaljra.