Szakemberek elárulták, kell-e minden nap zuhanyozni

Forrás: Shutterstock -
tisztálkodás fürdés zuhanyzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, tényleg szükséges-e minden nap fürödni.

Amerikában az emberek kétharmada zuhanyozik minden nap, Ausztráliában a lakosság 80 százaléka, Kínában viszont átlagosan csak heti kétszer tisztálkodnak meg alaposan. Érdemes-e tehát nap mint nap lefürdenünk? – tették fel a kérdést a Harvard Egyetem szakemberei.

Mint írják, az emberek általában három okból zuhanyoznak minden nap: aggódnak a testszaguk miatt, segíti őket a felébredésben, illetve a napi rutin fontos része.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A túl gyakori tisztálkodás azonban árthat az egészségünknek, bőrünket ugyanis egy természetes olajréteg borítja, amely fenntartja a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát. A fürdéssel, dörzsöléssel ezt gátoljuk. Kiszáradhat a bőrünk, repedezetté válhat, és az immunrendszerünk is gyengülhet, ugyanis annak is szüksége van bizonyos számú baktériumra a tökéletes működéséhez, megerősödéséhez.

Összegezve megállapították, hogy heti néhány alkalommal elég lefürdeni, illetve akkor van szükség gyakoribb mosakodásra, ha túlságosan izzadunk, például edzés után vagy nagy melegben. Pár perces zuhany elegendő lehet, csak figyeljünk oda a hajlatainkra, például a hónaljra.

Ezért ne zuhanyozz soha kontaktlencsébenhttp://www.life.hu/drlife/20190814-ezert-ne-zuhanyozz-soha-kontaktlencseben.htmlKontaktlencsét viselt zuhanyzás közben egy nő, hamarosan megvakult. Dr. LifeOrigoAggódnak az orvosok a szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár egyik tagjáért, Rukiáért http://www.life.hu/drlife/20190814--aggodnak-az-orvosok-a-szetvalasztott-bangladesi-sziamiikerpar-egyik-tagjaert-rukiaert.htmlA magyar orvoscsoport által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyike, Rabia már mozgatja a végtagjait. Gyorsabban fejlődik, mint testvérie, Rukia, érte még aggódnak az orvosok. Dr. LifeOrigoFia Instagram-oldalán üzent rajongóinak az agyvérzésen átesett Alain Delonhttp://www.life.hu/drlife/20190814-fia-instagramjan-uzent-rajongoinak-agyverzesen-atesett-alain-delon.htmlAlain Delon fia, Alain-Fabien az Instagram-oldalán osztott meg egy képet lábadozó apjáról, aki jelenleg egy svájci klinikán gyógyul. Dr. Life--Pokoli hőség: a mentőket többször riasztották rosszullétekhezhttp://www.life.hu/drlife/20190812-hoseg-a-mentoket-tobbszor-riasztottak-rosszulletekhez.htmlA mentőket az elmúlt napokban többször riasztották olyan rosszullétek miatt, amelyeket a hőség okozott - mondta Gellér Éva, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn. Dr. LifeOrigoEgy 14 éves fiú mentette meg egy 15 éves lány életét a Balatonnálhttp://www.life.hu/drlife/20190811-egy-14-eves-fiu-mentette-meg-egy-15-eves-lany-eletet-a-balatonnal.htmlEgy lódarázs csípésétől lett rosszul egy lány a Balaton északi oldalán túrázás közben. Egy szintén arra kiránduló, mogyoróallergiás fiú mentette meg az életét, volt nála adrenalininjekció, amit be is adott a lánynak. Dr. Life--Jókedvűen várja újabb műtétjét Boros Lajoshttp://www.life.hu/drlife/20190810-jokedvuen-varja-ujabb-mutetjet-boros-lajos.htmlProsztataműtétre készül Boros Lajos. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.